Smart diaspora

LSRS SMART DIASPORA

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) este o propunere de politică publică ce are ca scop valorificarea potențialului strategic al tinerilor înalt calificați de peste hotare și facilitarea contribuției lor la dezvoltarea economică și socială a României.

SMART Diaspora este adresată Guvernului României (în calitate de garant al adoptării și implementării acesteia), Administrației Prezidențiale și Parlamentului României, precum și celorlalte autorități și instituții publice cu rol în aplicarea sa. Totodată, strategia este îndreptată către toți factorii de decizie din mediul privat și cel neguvernamental care pot implementa sau contribui la implementarea măsurilor propuse în acest document.

SMART Diaspora vizează tinerii înalt calificați din diaspora: studenți și absolvenți de licență, masterat, doctorat și post-doctorat aflați în străinătate, dar și persoane care și-au început cariera profesională peste hotare.

SMART Diaspora a fost concepută exclusiv în cadrul Ligii Studenților Românii din Străinătate, de-a lungul unui lung proces de cercetare, redactare și consultare cu membri LSRS din toată lumea (studenți și absolvenți români cu studii peste hotare), aflați în cele 30 de filiale și reprezentanțe LSRS; și tineri profesioniști și experți consacrați din țară și de peste hotare, cu care LSRS colaborează prin platforma C.A.E.S.A.R.

Procesul de consultare a presupus: sondarea, prin chestionare, a opiniei studenților și absolvenților români cu studii peste hotare despre provocările și oportunitățile legate de întoarcerea acasă, dar și a experților cu care colaborăm; revizuirea periodică a versiunilor materialului de către o echipă de review și feedback, formată din absolvenți la cele mai bune universități ale lumii (Harvard și Stanford, Columbia, Oxford, London School of Economics etc.); dezbateri organizate în filialele și reprezentanțele LSRS din toată lumea care au dorit să se alăture proiectului (12 țări în care se află cele mai mari comunități de tineri români aflați la studii).

SMART Diaspora cuprinde seturi de măsuri practice concentrate în jurul a patru obiective strategice: (1) promovarea României ca destinație de carieră; (2) facilitarea (re)venirii în România; (3) sprijinirea integrării în sectorul public și mediul privat din România; și (4) consolidarea legăturilor cu diaspora și partenerii externi.

1. Promovarea României ca destinație de carieră pentru tinerii cu studii la universități de prestigiu din întreaga lume include măsuri de încurajare a (re) venirii în țară prin canale diplomatice directe, dar și prin mijloace specifice de informare și publicitate.

2. Facilitarea (re)venirii în țară include măsuri legale, administrative și de asistență financiară care sunt de natură să înlesnească procesul (re)venirii și stabilirii în România a tinerilor înalt calificați de peste hotare.

3. Integrarea tinerilor educați în străinătate pe piața muncii din România integrează diverse măsuri de facilitare a accesului la oportunități profesionale din țara noastră și prin programe care permit interacțiunea directă cu angajatorii interesați.

4. Pentru a face din România o destinație de carieră atractivă și credibilă pe termen mediu și lung, consolidarea legăturilor cu diaspora academică, profesională și antreprenorială și cu partenerii externi reprezintă un pas esențial. În acest sens, sunt necesare măsuri de îmbunătățire a comunicării și a interacțiunii României cu diaspora și cu organizațiile și companiile ce operează la nivel internațional.

În dreptul fiecărei măsuri este propusă câte o instituție care să asigure implementarea și, de multe ori, la această propunere este adăugat și modul concret/practic în care LSRS poate contribui (cu resursele de care dispune) la această implementare. Propunerile sunt amendabile și transferabile în funcție de competențele, deschiderea și inițiativa fiecărui minister/ instituție publică.

SMART Diaspora conține și o propunere concretă de implementare, monitorizare & raportare, evaluare.

CELE MAI IMPORTANTE 10 MOTIVE SMART

Introducerea procedurilor de recrutare „online” pentru candidații la funcții publice aflați în străinătate.

Oferirea de facilități financiare la (re)stabilirea în țară sub forma unor deduceri fiscale pentru o perioadă determinată, acordate absolvenților de studii finalizate la cele mai bune 500 universități din întreaga lume.

Instituirea unui program de atragere a investițiilor străine directe în România prin intermediul comunităților de afaceri românești de peste hotare, cu sprijinul asociațiilor investitorilor străini din România și cu suportul camerelor de comerț bilaterale.

Înființarea unui Corp de Experți din Diaspora ai Statului Român care să ofere consultanță periodică instituțiilor publice cu rol cheie în sectorul public.

Derularea unor programe de „fellowship” și de „internship” în instituțiile de stat, după modelul „White House Fellows” din Statele Unite ale Americii, deschise absolvenților de studii finalizate la cele mai bune 100 universități din întreaga lume.

Dezvoltarea unor centre de cercetare și inovare industrială în sistem integrat public – privat pentru cei mai buni ingineri și cercetători din țară și din străinătate.

Dezvoltarea unui website interactiv cu informații utile pentru românii din diaspora care doresc să se întoarcă în România, dar și pentru străinii care aleg țara noastră ca destinație de carieră.

Dinamizarea procesului de recunoaștere a diplomelor și a altor certificări academice și profesionale obținute în străinătate de către cei aflați peste hotare, români și străini deopotrivă.

Derularea unui proiect de „cartografiere a diasporei” pentru aflarea numărului, situării și caracteristicilor socio-demografice ale românilor din diaspora, inclusiv studenți și absolvenți.

Organizarea bi-anuală a unor târguri virtuale de cariere dedicate tinerilor înalt calificați aflați peste hotare.

Login to your account below

Fill the forms bellow to register

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.