CONFERINȚA „FUTURE OF EUROPEAN LAW AND SOCIETY”

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. CONFERINȚA „FUTURE OF EUROPEAN LAW AND SOCIETY”

COMUNICAT DE PRESĂ

Conferința “Future of European Law and Society” – 24 iunie 2023

 

În data de 23 Iunie 2023, va avea loc la Bruxelles în cadrul Parlamentului European conferința internațională “Future of European Law and Society” un proiect organizat cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), organizat de Liga Studenților Români din Străinătate.

În cadrul proiectului-concept “Future of European Law and Society”, ne vom concentra pe importanța educației juridice în societatea contemporană și asupra amenințărilor cu care se confruntă sistemul juridic european.

Ne propunem ca viitoarea conferință să cuprindă următoarele paneluri:
1. Citizenship Unveiled: Legal Challenges in European Society
2. Governance Beyond Borders: The Future of European Politics
3. Current Challenges: Cyber Disruptions and Technological Advancements

Subiectele abordate vor acoperi o serie de concepte și idei inovatoare ce vor gravita în jurul viitorului politicii europene comparate. Distincția se face între datul social preexistent și modificările structurale,geopolitice la care va fi supusă Europa. Pe harta ideilor se vor trasa noi direcții de gândire ce vor însuma teme de discuție precum:
cetățenia europeană, viitorul GDPR, fenomenul globalizării emergente, fenomenul extinderii Uniunii Europene, reconstrucția etatică a Ucrainei și a Republicii Moldova în spectrul geopolitic eruropean, fenomenul de cybersecurity în războiul hibrid,cibernetic, precum și (re)apariția posibilului drept natural (ius naturalis) care va domina raporturile contractuale în viitor.

Conferința își propune să creeze un spațiu interdisciplinar și internațional destinat studenților (și nu numai), în care profesioniștii reputați,prin: prelegeri, dialog, interacțiune directă cu participanții vor încerca să lămurească problema viitorului european într-un cadru dinamic.

Cu participarea experților și academicienilor din domeniu, oferim studenților și tinerilor oportunitatea de a se conecta cu mediul juridic internațional, de a înțelege provocările actuale și climatul social.

 

DESPRE LSRS

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o asociație neguvernamentală, apolitică și echidistantă care se ghidează după două valori cardinale importante: educația tinerilor și promovarea culturii române în străinătate. Pe termen mediu și lung, LSRS își setează ca obiective principale sprijinirea românilor ce studiază în străinătate și crearea unei legături stabile între aceștia și România. În acest context, LSRS promovează cultura română peste hotare prin numeroase proiecte locale și internaționale.

Pe plan intern, LSRS încurajează creativitatea, profesionalismul și solidaritatea membrilor săi din fiecare filială și de asemenea promovează coeziunea între studenții din filiale diverse, ce se întind pe toate continentele. În același timp LSRS promovează drepturile și interesele academice, profesionale, sociale, civice și culturale ale membrilor săi, precum și o atitudine pozitivă față de perspectivele orientării lor spre țară.

 

DESPRE DRP

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) contribuie la promovarea drepturilor şi intereselor românilor de pretutindeni, în conformitate cu normele internaţionale relevante şi cu respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. De asemenea, acţionează pentru întărirea legăturilor cu românii de pretutindeni, susţine şi promovează identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă, conservarea patrimoniului cultural şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor în rândul persoanelor aparținând minorității române. În atingerea acestor obiective și adaptat condițiilor specifice din zona unde trăiesc comunitățile de români (diaspora și comunitățile istorice), DRP acordă finanţări nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora.

Programele de finanțare ale DRP vizează cinci domenii: educație, cultură, societate civilă, mass-media și spiritualitate și tradiție.

Mai multe informații despre activitatea DRP sunt disponibile pe site-ul instituției: dprp.gov.ro.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni