CONFERINȚA „FUTURE OF EUROPEAN LAW AND SOCIETY”, UN NOU EVENIMENT LSRS DE SUCCES
COMUNICAT DE PRESĂ
Conferința “Future of European Law and Society” – 23 iunie 2023
În data de 23 Iunie 2023, a avut loc la Bruxelles, în cadrul Parlamentului European, conferința internațională ,,Future of European Law and Society” un proiect organizat cu sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), organizat de Liga Studenților Români din Străinătate și găzduit de Membrul Parlamentului European, Alin Mituța.
Această conferință a reprezentat o premieră deosebită, fiind prima organizată de către o organizație studențească română în cadrul unei instituții precum Parlamentul European. Această inițiativă a demonstrat angajamentul și dedicarea tinerilor în promovarea dezbaterilor academice și a ideilor inovatoare în domeniul dreptului european abordat din perspective multifatetate. Liga Studenților Români din Străinătate a reușit să mobilizeze resursele și să ofere un cadru profesional pentru acest eveniment, aducând împreună studenți, profesori și experți din domeniul juridic.
Conferința a fost deschisă cu un salut călduros din partea președintelui LSRS, Otilia Apostol, și a Membrului Parlamentului European Alin Mituța. Cei doi au subliniat importanța implicării tinerilor în procesele decizionale la nivel european și au evidențiat necesitatea implicării civice. Mai mult, ambii au subliniat că tinerii reprezintă viitorul și că vocea lor trebuie să fie ascultată și luată în considerare în formularea politicilor și deciziilor care le afectează viața. De asemenea, au încurajat participanții să se implice activ în acțiuni civice și să-și exprime opiniile și preocupările cu privire la problemele sociale și politice. Discursurile lor captivante au inspirat audiența și au stârnit entuziasm pentru implicarea tinerilor în construirea viitorului Europei.
Simona Fabiola Girneață, în calitate de manager de proiect al evenimentului, a deschis conferința prin prezentarea unei analize antropologico-juridice asupra situației dreptului în Europa. Ea a evidențiat complexitatea de a găsi un vocabular comun într-o Europă pluralistă, unde diversele sisteme juridice și culturale se intersectează și se suprapun. A subliniat importanța unui exercițiu constant de traducere interculturală, care să faciliteze înțelegerea reciprocă și cooperarea eficientă în domeniul juridic.
Conferința s-a structurat pe următoarele paneluri:
- Cetățenia dezvăluită: Provocări legale în societatea europeană – (Citizenship Unveiled: Legal Challenges in European Society);
- Guvernare dincolo de granițe: Viitorul politicii europene – (Governance Beyond Borders: The Future of European Politics);
- Provocări actuale: Disrupții cibernetice și avansuri tehnologice -(Current Challenges: Cyber Disruptions and Technological Advancements).
Conferința a acoperit o gamă diversă de subiecte și idei inovatoare, concentrându-se asupra viitorului dreptului european. Primul panel, moderat de Vlad Vasile Bărbat, a fost dedicat drepturilor omului și a avut intervenții semnificative din partea lui Luca Brocca, prof. Valerius Ciucă și prof. Felix Hodoș. Au fost dezbătute aspecte importante legate de protecția și promovarea drepturilor fundamentale în contextul european. Al doilea panel, moderat de Sabina Grigore, s-a concentrat pe distincția între datul social preexistent și modificările structurale și geopolitice la care Europa va fi supusă. Panelul a beneficiat de contribuțiile valoroase ale Siminei Tulbure, prof. Simion Costea, prof. Codrin Codrea și Marcu Solomon. Al treilea panel, moderat de Ștefan Vișinescu, a abordat fenomenul securității cibernetice în contextul războiului hibrid. Intervențiile lui Sebastian-Dan Naste, Andrada Balmez, Răzvan Ceuca și Catherine De Weever au adus perspective valoroase asupra acestor teme complexe.
Conferința a creat un spațiu interdisciplinar și internațional celor peste șaptezeci de studenți și tineri profesioniști, care au participat din mai multe universități din lume printre care Olanda, Belgia, Portugalia, Italia, Franța, Germania și Regatul Unit. Cu participarea experților și academicienilor din domeniu, am oferit studenților și tinerilor oportunitatea de a se conecta cu mediul juridic internațional, de a înțelege provocările actuale și climatul social.
DESPRE LSRS
Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) este o asociație neguvernamentală, apolitică și echidistantă care se ghidează după două valori cardinale importante: educația tinerilor și promovarea culturii române în străinătate. Pe termen mediu și lung, LSRS își setează ca obiective principale sprijinirea românilor ce studiază în străinătate și crearea unei legături stabile între aceștia și România. În acest context, LSRS promovează cultura română peste hotare prin numeroase proiecte locale și internaționale.
Pe plan intern, LSRS încurajează creativitatea, profesionalismul și solidaritatea membrilor săi din fiecare filială și de asemenea promovează coeziunea între studenții din filiale diverse, ce se întind pe toate continentele. În același timp LSRS promovează drepturile și interesele academice, profesionale, sociale, civice și culturale ale membrilor săi, precum și o atitudine pozitivă față de perspectivele orientării lor spre țară.
DESPRE DRP
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) contribuie la promovarea drepturilor şi intereselor românilor de pretutindeni, în conformitate cu normele internaţionale relevante şi cu respectarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. De asemenea, acţionează pentru întărirea legăturilor cu românii de pretutindeni, susţine şi promovează identitatea etnică, culturală, lingvistică şi religioasă, conservarea patrimoniului cultural şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor în rândul persoanelor aparținând minorității române. În atingerea acestor obiective și adaptat condițiilor specifice din zona unde trăiesc comunitățile de români (diaspora și comunitățile istorice), DRP acordă finanţări nerambursabile pentru programele, proiectele sau acţiunile privind sprijinirea activităţii românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora.
Programele de finanțare ale DRP vizează cinci domenii: educație, cultură, societate civilă, mass-media și spiritualitate și tradiție.
Mai multe informații despre activitatea DRP sunt disponibile pe site-ul instituției: dprp.gov.ro.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni