Cum arată piața muncii în România din perspectiva tinerilor?

 1. Acasă
 2. Știri
 3. Cum arată piața muncii în România din perspectiva tinerilor?

Ești curios cum este văzută piața muncii din România din perspectiva tinerilor? Te întrebi cum arată viitorul în contextul actual și cu ce temeri se luptă atât tinerii care caută un loc de muncă, dar și companiile angajatoare? Vrei să faci primii pași spre cariera ta, dar nu înainte de a afla răspunsurile la întrebările tale?

Studiul Comportamentul Generatiei Z pe piața muncii în 2020, efectuat de Echipa Catalyst Solutions vine cu răspunsurile la unele dintre întrebările voastre. Studiul ne arată preocupările și tendințele tinerilor atunci când vine vorba despre viitoarea carieră: în ce domeniu ar dori să activeze, ce caută de la viitorul loc de muncă, spre ce companii se orientează.

Studiul ne arată domeniile cele mai de interes pentru tineri, printre acestea numărându-se Marketing/PR, IT Software, Human Resources, Engineering, Management, IT Harware, Sales, etc.

Cu toate acestea, indiferent de domeniul în care doresc să își construiască o carieră, tinerii au câteva obiective bine definite, care îi ajută atunci când vine vorba să își aleagă viitorul job. Iată, așadar, care sunt principalele trei obiective:

Sursa: Studiul Comportamentul Generatiei Z pe piata muncii in 2020

În acest sens, Top Talents Romania Connected este evenimentul online ce reprezintă contextul potrivit pentru ca tineri români cu potențial, atât din țară, cât și din afara ei, să se întâlnească și să dezbată aceste dorințe, obiective, dar și temeri cu reprezentanți ai unora dintre companiile de top din România: Austrian Business Agency, BOSCH România, JTI România, Philips, Ursus Breweries și alții.

Pornind la drum spre pașii și elementele care cântăresc cel mai mult atunci când tinerii își aleg locul de muncă, unul dintre principalii factori care influențează alegerea acestora este salariul. Graficul de mai jos ne arată exact care sunt așteptările salariale ale tinerilor și cum s-au modificat acestea de-a lungul ultimilor 2 ani:

Sursa: Studiul Comportamentul Generatiei Z pe piata muncii in 2020

Un alt factor care cântărește pentru tineri în luarea deciziei cu privire la viitorul lor loc de muncă este născut de temerile care apar la început. Printre aceste temeri se numără momentul când este neclar pentru candidat dacă programul pentru care a aplicat este plătit sau neplătit, când data de început nu este clar specificată sau chiar un proces de selecție lung și complex.

Sursa: Studiul Comportamentul Generatiei Z pe piata muncii in 2020

În acest caz, este datoria companiilor angajatoare să adopte o atitudine cât mai transparentă, să exprime clar așteptările de la viitorul angajat și să ofere răspunsuri la toate întrebările care apar din partea candidaților.

De asemenea, conform studiului Cei mai doriți angajatori realizat în 2020, iată care sunt Top 10 cele mai dorite companii printre studenți:

Sursa: Studiul Cei mai doriți angajatori 2020

 

Dacă vrei să discuți cu reprezentanți ai companiilor din România, să „guști” din ce înseamnă un job în viitor pe piața muncii din țară, te invităm la Top Talents Romania Connected!

Ajuns la cea de-a 13-a ediție, evenimentul se va desfășura sub tema Design Your Career for the Future of Work, agenda acestuia cuprinzând diverse sesiuni menite să faciliteze interacțiunea dintre participanți și dintre participanți și reprezentanții companiilor, precum și să ofere răspunsuri într-un mod util și accesibil:

 • Speakeri internaționali;
 • Live Panel Webinar;
 • Masterclasesses;
 • Conferinte;
 • Networking;
 • Digital Speed Interviews;
 • Business Game;
 • Improve Show.

Cu siguranță mai sunt multe de aflat, așadar nu trebuie să ratezi evenimentul de anul acesta! Direct de la tine de acasă, te poti întâlni cu companiile participante și invitatii noștri!

Cei mai buni tineri din țară și din afara ei își dau întâlnire online pe 18-19 noiembrie, iar participarea este gratuită! Înscrie-te chiar acum și hai și tu: https://bit.ly/3l6tvOO