Despre șocul cultural – ce înseamnă un nou mediu de viață?

  1. Acasă
  2. Știri
  3. Despre șocul cultural – ce înseamnă un nou mediu de viață?

Șocul cultural vorbește despre modul în care experiența unui nou mediu de viață poate tulbura echilibrul mental al unei persoane. Cultura unui loc determină felul în care oamenii dezvolta un cod social. Mai presus de acesta, ea vorbește despre memoria colectivă a spațiului respectiv, de la cutume și tradiții până la comportament, toate fiind înrădăcinate în genele pe care le purtăm. 

Deși prima perspectivă asupra schimbării mediului este, în general, una pozitivă,generată de descoperirea noului, aceasta suferă fluctuații pe parcurs și determină o experiență sinusoidală, unde mentalul suferă și trăiri înfloritoare, dar și profund melancolice. 

Să vorbim despre studenți. 

Orice schimbare a mediului ajunge să genereze, la un moment dat, o oarecare neliniște, insecuritate și panică, din cauza incertitudinii implicate în acest proces. Cu toate acestea, punctul de începutal unei experiențe de acest fel este presărat cu optimism și pozitivitate. Unde apare schimbarea?

Oamenii au o oarecare dorința de a cerceta și de a descoperi. Contactul cu un mediu nou este unul eficace, deoarece el hrănește aceasta dorință. O experiență de acest tip te obligă să înveți lucruri noi pentru a-ți satisface nevoile primare, hrana și adăpost, dar și cele secundare de socializare și creare de relații interumane. Astfel, ea te plasează într-un mindset optimist și captivant care conduc procesul de adaptare. Arhitectura, landscape-ul, oamenii, mirosurile și culorile noi îți acaparează țoață atenția, te intrigă, tocmai de aceea, mintea se axează pe părțile pozitive ale experienței. 

La scurt timp după contactul primar cu un mediu străin, devii cât mai conștient de ceea ce te înconjoară, perspectiva inițială se schimba, iar noul ajunge să fie ordinar. În acel moment, intervine lipsa sentimentului de a aparține, trăită în locul natal. Acest tip de trăire influențează pe fiecare în parte într-un mod diferit, fizic sau mental. Probabil sunteți familiari cu negativitatea constanta, tulburări de sănătate recurente și dorul de casa. Toate acestea pot chiar reprezenta un prim pas spre o decădere mentală, depresia. 

Care este soluția pentru a depăși aceasta situație? 

În primul rand, conștientizarea faptului că aceasta faza din procesul de adaptare este temporara. În al doilea rand, dorință inițială de a descoperi și cerceta ar trebui hrănită în continuare. Cum? Prin implicarea în diferite organizații și activități, dar și explorarea locurilor noi. Mai presus de acestea, abordarea unei rutine zilnice sănătoase impacteaza la un nivel major depășirea acestei perioade, mai puțin optimiste. 

Răbdarea și încrederea în complexitatea acestui proces pot aduce numeroase rezultate pozitive. Unul ar fi lărgirea orizontului de înțelegere, cu privire la alte culturi și modul în care se întâmplă viață care, în general, te ajuta să dezvolți o deschidere aparte ce te apropie mai mult de devenirea unui om universal. Construiești un mod de gândire lipsit de prejudecați, astfel, mintea fiind mai focusata pe lucrurile pozitive din jur, fapt ce iți poate asigura un success, atât pe plan profesional cât și personal.

Grafică și text: Sînziana Cadar

Meniu