Oana B.: Ce poziție dețineți în acest moment?
Irina M.: Sunt studentă în anul 3 la University College London (UCL).

Oana B: Ce diplomă ați obținut sau veți obține de la această instituție?
Irina M.: BSc Computer Science, University College London.
Oana B.: Unde ați studiat în România și ce performanțe ațti avut?
Irina M.: Cât timp am fost elevă a Colegiului Național “Sfântul Sava” am participat la Olimpiadele de Fizca și Geografie în fiecare an. În clasa a XI-a am absolvit Centrul de Excelență al Facultății de Filosofie, fiind printre cei 6 elevi care au rezistat unui an de cursuri și seminarii săptămânale de Filosofie, Greacă Veche și Logica. Tot în clasa a XI-a am participat la Școala de Vară de la Sighet, unde am obținut premiul Miron Costin pentru cunoștințele de istorie recentă.
Oana B.: Cum v-ați decis să deveniți student(ă) la această instituție?
Irina M.: University College London este una dintre cele mai bune universități din Londra, având cel mai mare procent de studenți internaționali. Chiar sloganul universității este “UCL – London’s Global University”, așa că m-am gândit că nu îmi va fi greu să mă adaptez la viața din campus dacă toată lumea se găsește în aceeași situație ca mine. La vremea respectivă, UCL era numărul 7 în lume, de 2 ani este pe locul 4, așa că atrage studenți interesanți si pasionați.
Oana B.: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) v-a trebuit pentru a avea o aplicație de succes?
Irina M.: Prin aplicația mea am dovedit că sunt interesată să studiez în Londra și că pot aduce ceva în plus universității. Mai puțin au contat activitățile extra-școlare, cât au contat entuziasmul, notele bune și eseul de admitere. Prin activitățile extra-școlare trebuie să demonstrezi că ai interese și în afara liceului, că ești o persoană “well-rounded” care poate purta o conversație pe orice temă. Toți elevii care aplică la facultățile foarte bune au note mari, au rezultate bune la Olimpiade, dar trebuie să te diferențiezi prin ceva, trebuie sa îi convingi să te aleagă pe tine și nu pe altcineva care poate are același “skills set” ca tine.
Oana B.:  Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?
Irina M.: Am avut note mari la liceu. Am avut o scrisoare de recomandare puternică. Apoi am fost implicată în activități diverse la liceu. Eu am aplicat pentru Computer Science, dar aveam activiăți de filosfie, istorie, fizică. Cu alte cuvinte, am arătat că interesele mele sunt diversificate și că am fost implicată atât în viața din cadrul liceului, cât și în afara ei. Acest lucru e foarte important pentru facultățile din UK, care vor să se asigure că studenții lor sunt activi și implictați în evenimentele universității.
Oana B.: Ați recomanda unui student din România instituția la care studitați/ați studiat și de ce?
Irina M.: Da. La UCL e foarte ușor să-ți faci prieteni și să găsești oameni care au aceleași interese ca și tine. Cum am mai spus, procentul studenților internaționali este foarte mare, așa că dacă vii la UCL poți fii sigur de cel puțin un lucru: vei găsi diversitate. Suntem 50 de studenți la Computer Science în anul meu și reprezentăm mai mult de 15 țări. Uniunea Studenților are mai mult de 150 de societăți. Suntem foarte mulți români la UCL, peste 200. Multe motive ca cineva să aleagă UCL!
Oana B.: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să depășiți pentru a ajunge la acest nivel de performanță?
Irina M.: Pentru a studia în Marea Britanie, elevii trebuie să aplice când sunt în clasa a XII-a și, dacă sunt acceptați, primesc o ofertă condiționată de nota de la Bac. Cerințele ofertei mele au fost ridicate, așa că mi-am petrecut clasa a XII-a lucrând să le îndeplinesc. Odată ajunsă la facultate a trebuit să trec de prima lună, în care totul era nou și total diferit față de ce eram obișnuită. Apoi, desigur, a fost prima sesiune, foarte grea, foarte mult de învățat și foarte diferită de ceea ce am auzit de la prietenii mei din România.
Oana B.: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România?
Irina M.: Să învețe din greu la liceu, să se hotărască din timp ce vor să facă, astfel încât în clasa a XII-a să aibă o idee clară despre ce vor să urmeze și să aplice cât de devreme pot, că astfel au un avantaj puternic. Locurile la universitate sunt alocate pe principiul “primul venit, primul servit” așa că oricât de buni ar fi și oricât de puternică aplicația, dacă aplică în ziua deadline-ului e foarte probabil să nu fie acceptați pentru că nu mai sunt locuri libere.
Oana B.: Ce le-ați recomanda elevilor/studenților din România să nu facă?
Irina M: Să nu lase totul pe ultimul moment.
Oana B.: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la colegiu?
Irina M.: Opinia “din interior” a studenților care merg la celelalte universități la care aplicasem. Am petrecut mult timp întrebându-mă dacă UCL e universitatea potrivită pentru mine, acum sunt sigură de asta.
Oana B.: Ce planuri de viitor aveți?
Irina M.: În viitorul apropiat plănuiesc să fac un masterat în Finacial Computing. În Londra există foarte multe oportunități de angajare și dezvoltare profesională, așa că trebuie doar să mă hotărăsc pe ce cale să pornesc.

Meniu