Università Bocconi, Italia, Vienna University of Economics and Business: Interviu cu Paul Dragos
Ana Neferu: Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?
Paul Dragos: La Ora actuala sunt la University of Saint Gallen, in Elvetia, unde fac un schimb de experienta.
La origine apartin de Vienna University of Economics and Business unde studiez International Management, program ce face parte din cadrul CEMS (The Global Alliance in Management Education).
AN: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?
PD: Voi obtine doua Diplome de Master in International Management, una de la Vienna University of Economics and Business si una de la CEMS. Facultatea am absolvit-o la Milano, la Università Bocconi. Programul s-a numit Bachelor of International Economics and Management(BIEM). Pe langa facultate si masterat am mai facut cursuri de perfectionare pe timp de vara sau iarna si la alte facultati. De exemplu am facut Winter Campus Abroad la Indian School of Business, la Hyderabad, India sau Summer School la London School of Economics and Political Science, Londra, Marea Britanie.
AN: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?
PD: Am terminat Liceul la Colegiul National „Moise Nicoara” din Arad la o clasa cu profil matematica-fizica-bilingv engleza. Mentionez faptul ca ultima medie de admitere in aceasta clasa a fost 9.71. Drept urmare in anul 2004, a fost considerata a 8-a clasa pe tara pe baza mediilor de admitere. In cadrul liceului am participat la faza nationala a Concursului de Matematica Aplicata „Adolf Haimovici” si la faza nationala a Concursului Cangurul Lingvist pe domeniile Engleza, respectiv Germana. De asemenea am fost permiat pentru creatii originale in Limba Romana la Festivalul Poeziei si Muzicii organizat de catre Colegiul National „Moise Nicoara” din Arad.
AN: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?
PD: Stimatul meu profesor de matematica de la Colegiul National „Moise Nicoara” din Arad, Doba Francisc, m-a sfatuit ca in prima zi din clasa a 12-a sa stiu exact ce vreau. Aceste cuvinte mi-au ramas intiparite in minte. Pana in prima zi din clasa a 12-a am analizat variantele existente in Romania si intr-adevar, in prima zi din clasa a 12-a vroiam sa studiez la o facultate din Romania. Dar in seara Acelei zice s-a intamplat ceva ce avea sa IMI schimbe viata. Un vechi prieten de-al meu, Teodor Tarle, m-a contactat Pe Internet. El era student in anul terminal la Bocconi, la Milano. A urmat o discutie in care am simtit ca un inger ma cheama intr-o lume unde aveam sa cunosc „altceva”. Argumentele lui Teo au fost foarte solide, dar pe langa asta am avut un presentiment ca acolo era locul meu, la Bocconi. Dupa un procedeu lung si anevoios, in care Teo m-a ghidat am ajuns sa studiez la Bocconi. A fost cea mai buna decizie pe care am luat-o in viata mea. Odata ajuns la Bocconi, am avut access la informatii precise in legatura cu invatamantul de clasa mondiala. Drept urmare am ales sa fac parte din cadrul CEMS la masterat si sa IMI fac schimbul de experienta la Saint Gallen, programe considerate ca fiind numarul 2 respectiv numarul 1 mondial la Masterate Pe Management Dupa Financial Times in anul 2011.
http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/masters-in-management-2011
AN: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?
PD: La Bocconi, conteaza in primul rand media. Eu am avut 9.71 media finala la Bacalaureat care m-a pus intr-o pozitie privilegiata din acest punct de vedere. Apoi a contat nota de la SAT, un examen international echivalent cu Bacalaureatul. In plus au fost necesare competente de Limba Engleza. Aici am prezentat o diploma de la Cambridge.in final am prezentat activitatile extracurirculare, cum ar fi performantele la concursuri, activitatile de voluntariat si activitatiile sportive practicate.
AN: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?
PD: A fost esential sa nu cedez in fata volumului imens de munca. Zi si noapte timp de o luna m-am ocupat de aceasta problema. Daca lucrezi din greu la un lucru, cu siguranta vor aparea si rezultate la un moment dat.
AN: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?
PD: Desigur. Pentru Management, Bocconi, este un inceput ideal. As sublinia calitatea excelenta a invatamantului de acolo. Conteaza enorm pentru un student sa Simta cu adevarat ca a intrat intr-un grup select elitist in care are de-a face cu experti de talie mondiala. Actualul Prim Ministru al Italiei, Mario Monti mi-a fost decan la Bocconi. Acest lucru spune ceva despre nivelul acestei institutii.
Pe de alta parte, un masterat CEMS este o adevarata binecuvantare. Aici se intersecteaza 26 de Universitati Membre de Top din toata lumea avand studenti din Peste 60 de tari. Pe langa o educatie excelenta, CEMS pune accesul pe mobilitate internationala. In program este inclus un semestru petrecut la o alta Universitate din cadrul CEMS pentru a oferi studentilor sai un aer international si exclusivist.
AN: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?
PD: Cel mai mare obstacol a fost nerabdarea. Este foarte greu sa fii calm cand ai un nivel foarte mare de incertitudine ce pluteste deasupra ta. Spre norocul meu am fost acceptat inca din Luna februarie al ultimului an de liceu la facultate. La fel a fost si cu masteratul.
AN: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?
PD: Sa isi aleaga cu grija unde vor sa faca acest lucru. Clasamentele existente sunt de luat in considerare, insa doar orientativ. Pe langa clasamente si site-urile universitatilor, este indicat ca elevii/studentii sa discute cu cineva care a fost la institutia respectiva. Liga Studentilor Romani din Strainatate este un partner de discutie de luat in seama. Elevii/studentii pot sa trimita e-mail cu intrebari precise sau pot sa participe in programe de mentorat in care studenti actuali sau fosti studenti ii ghideaza pas cu pas in procesul de aplicatie. Acest lucru le-ar simplifica munca semnificativ.
AN: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?
PD: 1. Sa nu aplice la mai mult de 2-3 institutii de invatamant deodata. Este foarte important ca aplicatia sa fie de calitate. Acest atribut se deterioreaza odata cu cresterea numarului de aplicatii. E bine sa ai doua, trei optiuni din care sa alegi. In primul rand diversifici riscul, in caz ca nu intri la una, intri la cealalta. In al doilea rand, aplicatiile vor avea o calitate acceptabila. Cunosc destule cazuri de elevi de liceu care au aplicat la peste 10 facultati si nu au intrat la niciuna. Unele facultati cer 2-3 eseuri pe anumite teme. Este aproape imposibil ca un elev sa scrie 30 de eseuri si ca acestea sa aiba si o calitate acceptabila.
2. Feriti-va de sarlatani! Cunosc persoane/firme care pretind ca in schimbul unor sume de bani, pot supraveghea procesul de aplicatie al elevilor. Acesti/e indivizi/individe nu fac decat sa profite de naivitatea oamenilor pentru a le lua banii. Munca pe care o presteaza este pur superficiala. Este imposibil ca o singura persoana sa aiba informatii de calitate despre diferite universitati din diferite alte tari, localizate si pe alte continente.
AN: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la universitate în străinătate?
PD: As fi vrut sa stiu cat de important este sa discuti cu oameni care au vazut altceva, care sa iti dea o idee de ce este dincolo de ceea ce cunosti, astfel incat sa nu fii total nepregatit cand faci pasul spre lumea de acolo.
AN: Ce planuri de viitor aveți?
PD: 1. Sa petrec cat Mai mult timp cu familia mea cand am aceasta ocazie.
2. Mi-as dori sa realizez proiecte cu fonduri structurale europene in Romania.
3. Analizez posibilitatea de a aplica la un Doctorat in Management, in Europa.
4. In Romania ma voi intoarce cu siguranta.