Artista Din Spatele #lsrsSustineMagicamp – Interviu Sinziana Cadar

  1. Acasă
  2. News/Noutăți
  3. Artista Din Spatele #lsrsSustineMagicamp – Interviu Sinziana Cadar

Artista Din Spatele #lsrsSustineMagicamp – Interviu Sinziana Cadar

Coverul Campaniei #lsrsSustineMagicamp

 

În primăvara anului 2020, sistemul de sănătate românesc trecea printr-o perioadă de presiune extremă datorită pandemiei creată de Covid-19.

Liga Studenților Români din Străinătate a încurajat donațiile către fondul de urgență pentru spitalele din România, strângere organizată de Asociația Magicamp. Persoanele care donează pentru Magicamp prin LSRS primesc un portret creat de Sinziana Cadar, un artist în devenire despre care vom afla mai multe în interviul de mai jos.

Sînzi, sau Acuarela, are un stil artistic foarte unic și a umplut Facebook-ul de culoare, iar LSRS îi mulțumește cu drag pentru colaborare și pentru efortul depus! 

LSRS: Spune-ne puțin despre tine, ce studiezi și ce ai mai făcut până acum. 

SC: După terminarea liceului m-am mutat în UK pentru a studia Arhitectură. Am terminat facultatea în 2018, după care am lucrat un an și jumătate ca Part I Architectural Assistant. În prezent, îmi termin Masterul în Interior & Spatial design, tot în UK. 

 

LSRS: Cu ce tip de artă te identifici cel mai mult? 

SC: Pentru mine, arta este un element foarte important, în general. Fie că este vorba despre cinematografie, muzică, sculptură, pictură, teatru, writing, arta mi-a fost mereu alături. Deși pictura și desenul sunt cea mai mare pasiune a mea, sunt întotdeauna up for trying new stuff. Spre exemplu, în facultate am făcut câteva short videos despre conceptele pe care le dezvoltăm în proiecte. Procesul prin care am trecut, punând cap la cap anumite imagini și scene mi s-a părut foarte interesant și as face-o din nou.

De asemenea, tot în facultate, am creat câteva sculpturi, tot pentru diferite proiecte și am fost super încântată și de acest tip de artă. În liceu am fost la cursuri de teatru, am jucat în mini piese și am mers la cursuri de chitară. Pe lângă toate acestea, am și scris câteva poezii, am început două cărți, pe care le documentam într-un blog, în timpul liceului.


Deci, universul meu creativ s-a raspandit în mai multe domenii ale artei, însă focusul meu va rămâne în domeniul artei pe hârtie. But who knows, poate în câțiva ani mă voi apuca de sculptură, sunt foarte unpredictable. 

LSRS: Ai un stil foarte unic, cum l-ai dezvoltat sau cum l-ai găsit?

SC: Descoperirea stilul personal a fost și încă este un proces dificil. Am făcut și încă fac mult research în ceea ce privește ilustrația și pictură. La început, a trebuit să învăț să ilustrez. Eu desenam, prin liceu, foarte mult în creion, natura moartă sau portrete. Când pictam, mai mereu era ceva abstract. Într-o zi, mi-am dat seama că nu explorez acest tip de arta îndeajuns și sunt foarte multe lucruri pe care le am de descoperit, așa că am pornit în acesta expediție, spre finding myself.

Căutarea stilului personal a coincis cu acest spiritual journey, if I may say. Am realizat că elementele care mă reprezintă foarte mult sunt culoarea și natura. De aici, arta pe care o creez merge în foarte multe direcții și visuals. Dacă arunci un ochi pe profilul meu de Instagram vei vedea o varietate de culori și mediums (pictură, digital, desen, colaj). Ca să rezum acest răspuns, cred că este vorba de exercițiu zilnic și meditație asupra creației.

 

 

LSRS: Ce vrei să exprime arta ta?

SC: Sunt o persoană care iubește să aducă voie bună în viața fiecărui om care citește, privește ceea ce crează. Am primit mesaje de la oameni care-mi spuneau că arta mea le aduce un strop de fericire în fiecare zi. M-am bucurat să aud asta.

De asemenea, îmi doresc să open și broaden people’s minds. Aș dori ca oamenii să primească arta în viața lor, dar nu numai ca decor ci ca un tip de

terapie și meditație. După cum am spus de atâtea ori, nu ai nevoie de talent ci de imaginație și o dorinta vie de a crea. Could be anything!

De asemenea, îmi doresc să dărâm niște bariere create de acea mentalitate veche cu care cred că aproape toți am crescut. Laitmotivul ilustrațiilor mele este femeia în diferite ipostaze care vorbesc despre natura acestui gen. Doresc să opresc lumea din a sexualiza un corp naked sau a pune label-uri pe oameni și să privească beyond that. Arta pe care o fac trebuie descifrată de fiecare în parte prin propria perspectivă. Ceea ce eu creez este o stare, care vorbește despre libertatea cognitivă pe care ți-o oferi singur.

LSRS: Cine/ ce te inspiră?

SC: Nu am un răspuns exact la această întrebare. Mă inspiră tot ceea ce mă înconjoară. De la oameni, natură, animale, la emoții și locuri. Evident, oamenii creativi din istoria artei, dar și din prezent au o influența majoră asupra  perspectivei mele legate de artă. Iubesc conceptul din spatele suprarealismului, pentru aerul enigmatic, dar în aceeași masura și expresionismul pentru abstractul pe care-l promovează.

Magritte, Dalì, Pollock, Mondrian, Matisse, Frida, Giorgio de Chirico, Picasso și Miró sunt artiștii plastici pe care eu îi ador. La această listă se adaugă și alți artiști cum ar fi Brancusi, Noguchi, Arp. Din artiștii contemporani mă inspiră foarte tare Kristen Liu-Wong. Îmi place arta ei pentru că este colorată, curajoasă și se focusează asupra femeii moderne, aș spune.

LSRS: Digital sau paper-based? Cu ce tehnici sau programe lucrezi?

SC: Mainly digital. Lucrez în programul Procreate de pe un Ipad Pro pentru majoritatea ilustrațiilor, însă am caiete de schițe pline pe lângă birou, cu desenele și picturile mele abstracte. Eu desenez mult și pe hartie, însă nu postez totul. De obicei, desenele și picturile de pe hârtie sunt rezultatul terapiei prin artă de care vorbeam mai sus. 

 

LSRS: Ce consideri a fi o provocare pentru tine? Și ce planuri de viitor ai?

SC: Ce se întâmplă în momentul acesta, în viața mea este o provocare. Să termin un master în Interior Design cu bine, să reușesc să-mi expun arta cât mai mult și să ajung să fac din asta un job. E nevoie de multă muncă, dar sunt sigură că voi reuși.

Mereu când mi-am dorit un lucru, ambiția și munca m-au făcut să-l dobândesc. Vorbind despre long term plans, nu știu exact, am multe lucruri în minte, mici proiecte personale, legate de ilustrație și nu numai, însă vom vedea, poate o sa încep cu mutatul înapoi acasă, dar până și la asta trebuie să mă mai gândesc.

 

Articolul anterior
Asociația Dăruiește Viață – Despre asumarea nebuniei cu care #NoiFacemUnSpital
Articolul următor
Sondajul LSRS 2020

Articole similare

Nu am găsit niciun rezultat.