Master la Universitatea din Istanbul – Interviu cu Anamaria Ştefan
Ana Neferu: Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?
Anamaria Ştefan: Studiez un program de masterat în ştiinţele educaţiei, la Universitatea din İstanbul, având ca specializare predarea limbii turce ca limbă străină (Yabancı Dil Olarak Türkç
AN: Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?
AŞ: De-a lungul celor trei ani de licenţă am obţinut două burse- cursuri de vară pentru studiul limbii turce la Centrul de Limbi Străine al Universitătii din Ankara (TOMER). De asemenea în vara anului 2011 am beneficiat de o bursă de studiu a limbii turce la Universitatea TOBB din Ankara, bursă oferită de către Agenţia Naţională Turcă pentru Dezvoltare şi Cooperare (TIKA) studenţilor la Turcologie din 104 ţări.
AN: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?
AŞ: În Romania am absolvit facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Secţia Turcă- Engleză a Universităţii din Bucureşti. Datorită rezultatelor obţinute de-a lungul celor trei ani de facultate am reuşit să obţin bursele mai sus menţionate, incusiv bursa de care beneficiez în acest moment, oferită integral de Guvernul Turc.
AN: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?
AŞ: Dat fiind faptul că am dorit să îmi aprofundez cunoştinţele de turcologie, la începutul anului trei de studiu am analizat toate optiunile şi am decis să aplic pentru o bursă la Universitatea din Istanbul. Luând în calcul prestigiul acestei instituţii şi multitudinea de opţiuni oferită de un oraş ca Istanbul, am hotărât să aplic la această universitate.
AN: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?
AŞ: În aplicaţia pentru obţinerea acestei burse am prezentat diplomele obţinute la concursurile naţionale de creaţie literară, certificatele de competenţă lingvistică, recomandările distinşilor mei profesori şi desigur, statutul de voluntar pe care îl am în cadrul Ligii Studenţilor Romani din Străinătate.
AN: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?
AŞ: Consider ca cel mai important pas pe care l-am făcut pentru a avea o aplicaţie demnă de luat în seamă a reprezentat-o seriozitatea cu care am tratat acest proces şi desigur, activitătea extraşcolară, relevantă în domeniul de studiu pentru care am aplicat.
AN: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?
AŞ: Desigur că recomand instituţia la care studiez şi altor studenţi romani, pentru că în afara faptului că studiul în străinătate este o experienţă deosebită, sistemul de învăţământ din Turcia pune accentul pe partea practică şi încearcă să se alinieze normelor americane.
AN: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?
AŞ: Obstacolul cel mai mare pe care a trebuit sa îl depăşesc pentru a ajunge să studiez în Turcia a fost reprezentat de numărul relativ de mare de aplicanţi.
AN: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?
AŞ: Sfatul meu pentru studenţii/ elevii care aplică la studii în străinătate este să îndrăznească să viseze. De asemenea, este foarte important să fie determinaţi şi motivaţi, pentru că numai în acest fel vor reuşi să treaca peste orice obstacol pe care îl vor întâmpina. Să studiezi în altă ţară, să trăieşti într-o cultură diferită, să vorbeşti o altă limbă nu este uşor, dar este o experienţă care merită trăită din plin.
AN: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?
AŞ: Studenţilor din România care aplică la studii în străinătate le-aş recomanda să nu fie intimidaţi de concurenţă şi să nu uite obiectivele pe care şi le au.
AN: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la universitate în străinătate?
AŞ: Nu consider că este ceva ce ar fi trebuit să ştiu atunci când am aplicat, pentru că de fapt aceasta este frumuseţea unei astfel de exerienţe. Neprevăzutul, situaţiile dificile, fac parte din viaţa de zi cu zi şi ne fac să ne bucurăm din plin de realizări.
AN: Ce planuri de viitor aveți?
AŞ: Mi-am propus ca la finalizarea studiilor de masterat să aplic şi pentru un program de doctorat, pentru a-mi continua astfel pregătirea profesională. De asemenea, în calitate de Coordonator Adjunct LSRS Turcia îmi propun să realizez, împreună cu colegii mei, evenimente şi proiecte cât mai multe şi mai frumoase, care să promoveze printre studenţii români studiul în Turcia.