Lansare LSRS Estonia: Experiența Adrianei Sandu în studii de film la Marea Baltică

  1. Acasă
  2. Blog
  3. Lansare LSRS Estonia: Experiența Adrianei Sandu în studii de film la Marea Baltică

Harta filialelor LSRS s-aLogo-Estonia îmbogățit cu o nouă reprezentanță, de această dată în țările baltice!LSRS Estonia este coordonată de o tânără pasionată de producțiede film  Crossmedia și Transmedia Storytelling.Vă invităm să descoperiți  mai multe despre experiențele de studiu și viață în Estonia, alături de Adriana!

Adriana s-a născut la Piatra Neamț, minunatul oraș din inima Moldovei. A absolvit SNSPA, specializarea Comunicare și Relații Publice în 2008. Concomitent a studiat Regie de Film și Televiziune, făcând parte din ultima generație îndrumată de regretatul regizor Andrei Blaier. A absolvit în 2009 și încă din timpul facultății a început să lucreze în televiziune, dar și să se implice în proiecte independente, mai ales filme de scurt-metraj.

A realizat un număr destul de mare de proiecte, de la simple reportaje până la film documentar. AJJA FILM este casa de producție pe care a înființat-o, dar și proiectul personal cel mai drag dezvoltat alături de regizorul Jamil Hendi, ne mărturisește Adriana. Un alt proiect început în România și continuat în Estonia este „Crossmedia4change” în zona de film documentar și proiecte ce deternimă schimbare socială.

AdrianaÎn august 2013 Adriana a avut ocazia și plăcerea să lucreze ca producător alături de Iuliana Ciugulea la emisiunea Conversații Esențiale. Pentru Adriana era job-ul mult visat și din acest motiv, decizia de a studia Crossmedia Production în Estonia a fost un pas extrem de dificil, bazat mai mult pe ideea că pe viitor produsele media se vor schimba destul de mult, în concordanță cu așteptările audienței, ne împărtășește tânăra.

Adriana, cum te-ai decis să studiezi în Estonia și la instituția aleasă?

Am fost admisă anul trecut la programul de masterat „Crossmedia Production” din cadrul Baltic Film and Media School din Tallinn, Estonia. În 2012 am participat la un workshop “Documentarul Web și Povestirea Interactivă” susținut de renumitul producător Serge Gordey (Five Broken Cameras), organizat în cadrul Festivalului de Film Sibiu. Au fost primele informații pe care le-am avut despre acest tip de proiecte interactive și în acel moment am devenit interesată de aceste două domenii conexe, crossmedia si transmedia storytelling.  În acel moment lucram alături de fotograful Mugur Vărzariu în zona de activism social prin film documentar.Pe lângă toate motivele ce țin de „a face film” și proiecte culturale în România, modul în care publicul interactionează cu produsele media s-a schimbat radical în ultimii ani și se va schimba și mai mult. Aceasta este și tema masterului pe care l-am ales aici în Tallinn, în cadrul Baltic Film and Media School.Există în momentul de față diverse workshop-uri pe tema Crossmedia si Transmedia Storytelling, dar acesta este singurul master din Europa, în limba engleză, care oferă aprofundarea acestui domeniu atât din perspectiva marketingului produselor media, cât și din perspectiva human-computer interaction (HCI). Cam asta ar fi pe scurt motivarea deciziei de a alege Estonia. Am ales domeniul de studiu inițial, după care Estonia.

BFM rainbow

Care e cel mai important lucru pe care l-ai făcut pentru a avea o aplicație de succes?

Faptul că am experiență în televiziune, film documentar pe teme sociale dar și proiecte comerciale m-a ajutat să am un portofoliu complex, dar cred că factorul determinant a fost creativitatea și spontaneitatea în fața comisiei de evaluare, demonstrate cu ocazia interviul amplu, pe care l-am avut pe Skype.

tallinn winter (internet) Ai recomanda unui student din România instituția la care studiezi?

Categoric da. Profesorii și lectorii sunt extraordinari, majoritatea profesioniști din domeniu și în proporție de 50% din alte țări. În plus ne sunt puse la dispoziție de la camere până la studiouri de film și înregistrare sunet, cele mai bune echipamente. Chiar dacă diferențele culturale sunt destul de mari între Estonia și România este foarte ușor să te descurci dacă știi engleza.

În general, ce sfat ai pentru elevii/studenții din România care se gândesc să își continue studiile în străinătate?

Go for it! Este o experiență extraordinară, care contează foarte mult, atât pentru dezvoltarea profesională cât și pentru cea personală. Dacă aș avea acestă putere, aș introduce „obligativitatea” programelor de tip Erasmus.

bijuterii Tallinn History Museum

Ce îți place în LSRS?

Îmi place că există LSRS, o asociație care functionează în două direcții: promovează tinerii români ce studiază în străinătate în România, prin organizarea de proiecte, studii, evenimente, dar și faptul că oferă suportul pentru crearea filialelor LSRS în străinătate, o șansă extraordinară pentru a promova România dar și pentru a uni tinerii români aflați în diverse colțuri ale lumii.

tallinn 3

Ce planuri de viitor ai ca reprezentant LSRS Estonia? 

Obiective pentru LSRS Estonia: dezvoltarea unei rețele pentru studenții români din Estonia prin intermediul LSRS Estonia ; oferirea de suport/informații despre studiile din Estonia viitorilor studenți ; promovarea României în Estonia prin organizarea de evenimente – proiecții de film, grupuri de discuții – teatru / literatură/film.Evenimente marca LSRS Estonia: lansare- proiecție filme românești în cadrul Baltic Film and Media School – în paralel crearea unui pachet de filme românești care ar putea fi proiectate/ar putea fi baza pentru discuții despre România în orice țară. Obiective pentru LSRS România: atașat conceptului “Hai acasă !” – o serie de mini-filme documentare – portrete ale studenților români ce studiază în străinăte prin intermediul unor interviuri cu parinți/familie; crearea unui pachet standard de scurt-metraje românești, promovarea în afara țării – legături cu festivaluri film românești; implicarea în alte proiecte inițiate de LSRS.