Lansarea primei filiale americane a unui ONG destinat studenţilor români

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Lansarea primei filiale americane a unui ONG destinat studenţilor români

Washington D.C., 17 aprilie 2010. Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) a sărbătorit  lansarea  Filialei din Statele Unite ale Americii printr-un eveniment de excepţie organizat la sediul Ambasadei României din Washington D.C. Apariţia filialei este o dovadă a prezenţei active a LSRS în S.U.A, unde sute de studenţi români studiază şi reprezintă România la unele dintre cele mai prestigioase universităţi ale lumii.
 
Evenimentul a reunit membri LSRS, reprezentanţi ai statului român, ai diasporei româneşti, ai asociaţiilor studenţesti şi profesionale, jurnalişti, membri marcanţi ai mediilor academic, cultural, diplomatic şi de afaceri de pe teritoriul S.U.A. Au luat cuvântul Adrian Vieriţa, ambasadorul României în S.U.A., Vladimir Tismăneanu, profesor la Universitatea Maryland, Camelia Minoiu, economist, Fondul Monetar International, Ştefan Minovici, preşedintele MIC & Associates, Sebastian Burduja, preşedintele LSRS şi Lavinia Preda coordonator adjunct al LSRS-SUA. Discursurile au fost urmate de o recepţie cu bucate tradiţionale româneşti – prilej pentru discuţii informale între invitaţi.
 
Lansarea Filialei SUA a Ligii Studenţilor Români din Străinătate reprezintă un prim pas în vederea consolidării comunităţii  studenţilor şi absolvenţilor români din Statele Unite ale Americii. Filiala LSRS-SUA îşi propune organizarea de activităţi relevante pentru această elită a intelectualităţii româneşti, punând accent pe menţinerea legăturilor cu ţara, păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti, integrarea şi stimularea reuşitelor academice în sistemul de învăţământ din SUA. Evenimentul a oferit prilejul de a continua dezbaterea publică a întoarcerii studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate în România, pentru care LSRS militează în mod susţinut.
„Dumneavoastră sunteţi foarte buni ambasadori ai României şi vă spun ca un om de meserie. (…) Imaginea pe care o reflectaţi dumneavostră despre România în mediile academice şi de lucru şi în networking-ul dumneavoastră este o chestiune absolut unică şi pentru aceasta aş dori să vă mulţumesc foarte mult!” a declarat Adrian Vieriţa, ambasadorul României în S.U.A.
 
LSRS consideră comunitatea studenţilor şi absolvenţilor români din S.U.A ca fiind un rezervor de valoare şi excelenţă, cu o importanţă strategică extraordinară pentru dezvoltarea şi viitorul României, dar care este insuficient recunoscut şi promovat în România. În acest sens, lansarea Filialei SUA a Ligii Studenţilor Români din Străinătate reprezintă un efort important de aducere în prim-planul vieţii publice româneşti a potenţialului acestei comunităţi de elită.
 
„Pentru că mi-a mers la suflet motto-ul  acestei organizaţii, mi-am reamintit despre dezbaterile care au avut loc în România despre ce model alegem: neointerbelic sau neopaşoptist. (…) şansa României este să regăsească spiritul paşoptist, care a fost legat de spiritul luminii. Spiritul paşoptist era o încredere în raţionalitate şi în adevăr. În al doilea rând, paşoptismul a fost o mişcare a toleranţei civice. (…) Mă angajez aici, atât cât pot, să fiu împreună cu voi, nu alături, ci împreună. Să nu credeţi vreodată că doi sau trei oameni nu pot schimba lumea; de fapt este singura cale în care lumea s-a schimbat. Cred că ceea ce faceţi aici este o iniţiativă a societăţii civile globale. Ce se petrece în momentul de faţă? Trăim momentul de global society… acesta este punctul principal. ” a declarat Vladimir Tismăneanu, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Maryland.
„Lansarea filialei LSRS-SUA la Washigton D.C., cu sprijinul direct şi substanţial al Ambasadei României, marchează un moment istoric pentru comunitatea numeroasă a tinerilor români din Statele Unite. De acum înainte, prin eforturile echipei de voluntari LSRS din S.U.A, există un forum de organizare şi o voce reprezentativă pentru toţi studenţii şi absolvenţii români ai universităţilor americane. Mulţumim tuturor celor care au făcut posibilă lansarea Ligii în Statele Unite, inclusiv reprezentanţilor Ambasadei României la Washington D.C., jurnaliştilor, sponsorilor şi, mai ales, sutelor de studenţi români care ne-au susţinut în acest demers” au declarat Sebastian Burduja, preşedintele Ligii Studenţilor Români din Străinătate şi Lavinia Preda, coordonator adjunct Filiala LSRS-SUA.
Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Ambasada României la Washington D.C. şi s-a bucurat de ajutorul sponsorilor: MIC & Associates (http://www.mic-associates.com/home.php), eConnect (http://www.econnect-usa.com) şi Niţă’s European Bakery (www.romanianmall.com/nitabakery).