Liga Studenților din Străinătate lansează SMART Diaspora: “Visăm la o Românie din care să nu mai vrem să plecăm”

O echipă de tineri ambițioși vor încerca să ducă la bun sfîrșit o misiune pe care au abandonat-o mai toți miniștrii perindați la șefia Educației:întoarcerea acasă a absolvenților români în străinătate.

”Tinerii români pregătiţi peste hotare reprezintă o resursă strategică de care România are foarte mare nevoie”, a declarat recent Sebastian Burduja, preşedintele şi membru fondator al Ligii Studenților din Străinătate (LSRS), care a menţionat că textul va ajunge şi pe masa autorităţilor.

Acesta și echipa sa, ai cărei membri au studiat la marile universități din lume, precum Stanford, Lafayette College sau Sorbona, anunță lansarea unei strategii noi, intitulate SMART Diaspora, menită să faciliteze revenirea în ţară a absolvenţilor români din străinătate. „Adesea, soluţiile la problemele României se cunosc, dar lipsesc specialiştii care să le pună în aplicare”, a explicat Burduja, absolvent al Universităţii Stanford.

Strategia Multidimensională de Atragere în România a Tinerilor din Diaspora (SMART Diaspora) vizează, în principal, cinci lucruri: accesul diasporei la concursurile din administraţia publică românească; reduceri fiscale la revenirea în ţară pentru o perioadă determinată; diaspora ca punte pentru investiţiile străine; transfer de cunoştiinţe şi bune practici prin intermediul unui corp de experţi din diaspora şi programe de fellowship şi internship în instituţiile de stat după modelul White House Fellows din SUA.

”Tinerii noştri şi-au măsurat talentul cu cei mai buni din străinătate şi au descoperit că nu sunt cu nimic mai prejos. Şi toţi vrem acelaşi lucru: o Românie din care să nu mai vrem să plecăm”, a subliniat liderul ONG-ului studenţesc care, în patru ani de existenţă, a ajuns la 7.500 de membri şi 30 de reprezentanţe şi filiale în întreaga lume. Conţinutul strategiei a fost realizat în urma unor ample consultări la care au participat peste 200 de studenţi şi absolvenţi români din străinătate, membri ai LSRS.

Articol publicat pe EVZ.ro la data de 9 ianuarie 2013