Liga Studentilor Romani din Strainatate saluta Legea Educatiei Nationale

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Liga Studentilor Romani din Strainatate saluta Legea Educatiei Nationale

București, 9 aprilie 2010. Ca studenți români în străinătate, dispunem de experiența studiului în sisteme educaționale diferite, dintre care multe și-au dovedit eficacitatea.
 
În acest sens, recunoaștem în proiectul de lege al MECTS expresia principiilor fundamentale pe care se întemeiază succesul educației superioare în cadrul universităților de prestigiu din întreaga lume: principiul valorii, al competenței și meritocrației.
 
Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) salută descentralizarea, transparența, accentul pe calitate, autonomia universitară și crearea premiselor unei competiții adevărate în învățământul superior românesc, așa cum propune proiectul MECTS.
 
Credem că învățământul românesc poate deveni competitiv numai printr-un cadru legal care determină instituțiile educaționale să aleagă între succes bazat pe performanțe reale și eșec datorat mediocrității academice și manageriale. Potrivit viziunii LSRS, proiectul de lege aflat în dezbatere răspunde acestei nevoi din sistemul educațional românesc.
 
„Proiectul propus este mai mult decât o lege: este o nouă mentalitate. Conform acesteia, calitatea și performanța sunt răsplătite, iar mediocritatea și impostura academică sunt sancționate. La fel se întâmplă și în străinătate: poți reuși—ca student, profesor sau ca universitate—numai dacă demonstrezi că ești mai bun decât ceilalți. Iar LSRS susține cu tărie această gândire, ca fundament al unui nou sistem”, a declarat Costin Elefteriu, Secretar General și co-fondator al Ligii Studenților Români din Străinătate.
 
În același timp, LSRS recunoaște potențialul de îmbunătățire a prezentului proiect de lege. În acest sens, LSRS este solidară cu studenții din România și sprijină poziția oficială a organismului reprezentativ al acestora, Asociația Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), față de proiectul Legii Educației Naționale înaintat de MECTS.