Manchester School of Architecture, Anglia: Interviu cu Raluca Pop
Numele meu este Raluca Pop și sunt studentă în anul doi la Manchester School of Architecture în Marea Britanie.
După terminarea liceului la Colegiul Național „Gheorghe Sincai” din Baia Mare, am ales să îmi continui studiile în străinătate. Decizia de a merge la facultate în Marea Britanie am luat-o la începutul clasei a XI-a, însă luam în calcul posibilitatea de a studia peste hotare încă din clasă a IX-a. Pentru a mă ajuta într-o posibilă aplicație, m-am implicat în diferite activități extrașcolare (voluntariat, sport etc.), dar am participat și la olimpiade și concursuri școlare.
De asemenea, începând cu clasă a XI-a m-am pregătit pentru TOEFL. Acest examen nu este atât de popular printre elevii de liceu din România deoarece este valabil numai doi ani. Însă, spre deosebire de Cambridge, e acceptat în toată lumea și este mai ușor să iei un scor bun.
Aplicația pentru facultate în Marea Britanie constă în prima fază într-un eseu personal și o recomandare, aceleași pentru toate univeristatile unde se trimite aplicația. Apoi, mai este nevoie de un test de limbă engleză și de note bune la Bacalaureat (în funcție de cerințele universității).
Eseul este probabil cea mai importantă parte deoarece este singurul mijloc prin care poți convinge că ești suficient de bun încât să obții un interviu, invitația de a prezenta un portofoliu sau o ofertă. De aceea, trebuie să existe suficient timp pentru a scrie mai multe variante și a îmbunătăți eseul. În acesta trebuie să spui de ce dorești să mergi la universitate, de ce ai ales cursul respectiv și de ce meriți să fii acceptat. Pentru arhitectură era recomandat să fi studiat în liceu matematică, științe (fizică, chimie, biologie) și artă. Fiind la profil real, matematica nu era o problemă și participarea la Olimpiada Națională de Fizică în anii de liceu m-a ajutat la capitolul științe, însă pentru desen am avut doar pregătirea pentru examenul de admitere din România. Scrisoarea de recomandare este bine să vină din partea unui profesor care are legătură cu ceea ce vrei să studiezi mai departe. Pentru că am aplicat la arhitectură am avut o recomandare din partea profesorului cu care mă pregăteam la desen.
Într-o aplicație pentru arhitectură este decisiv portofoliul. Deși sunt câteva universități care iau o decizie doar pe baza eseului și a recomandării, majoritatea vor cere un portofoliu cu desene, poze ale altor lucrări (sculpturi, picturi etc.) sau fotografii. Uneori se cere și un eseu pe o temă dată care să însoțească portofoliul.
În final, vin ofertele condiționate de notele de la Bacalaureat. Pentru a intra la University of Manchester trebuia să iau minim 9, însă cerințele diferă în funcție de curs și universitate.
Chiar dacă poate părea ceva greu de realizat, aplicația pentru o facultate în Marea Britanie nu este imposibil de făcut cu seriozitate și atenție. Ajutorul unui profesor de engleză este binevenit, mai ales pentru verificarea textului deoarece un eseu cu greșeli gramaticale sau care nu reușește să transmită mesajul dorit este inacceptabil. De asemenea, nu este atât de dificil să faci aplicația încât să nu te poți descurca pe cont propriu. Există fundații care îi ajută pe elevi să își pregătească aplicația, însă acestea lucrează doar cu unele universități și asta limitează mult posibilitățile. Cred că este mai important să găsești universitatea care ți se potrivește din multitudinea de variante, chiar dacă înseamnă să muncești mai mult pentru a-ți pregăti eseul și recomandarea.
Am ales această universitate deoarece voiam să merg într-un oraș mare, care să ofere multe posibilități, iar Manchester mi s-a părut alegerea potrivită pentru mine. Este o universitate cu aproximativ 40000 de studenți, într-un oraș care oferă un suport excelent pentru studiul arhitecturii. Deși eu am aplicat la University of Manchester, arhitectura este joint course cu Manchester Metropolitan University. Adică cele două universități colaborează pentru a crea Manchester School of Architecture. Asta oferă multe avantaje: diplomă de absolvire de la două universități, acces la două biblioteci și posibilitatea de a profita de toate facilitățile celor două instituții.
În viitor, îmi doresc termin studiile în Marea Britanie. Arhitectura presupune trei ani pentru BA(Hons) Architecture, urmați de un an de practică și încă doi ani pentru B(Arch) Architecture. După acești șase ani urmează niște examene ale Royal British Institute of Architects pentru a obține drept de semnătura și a deveni arhitect în adevăratul sens al cuvântului. Cu siguranță vreau să lucrez în Anglia, însă, după câțiva ani, mi-ar plăcea să mă întorc în România și să profesez în țară.