Medicina in SUA
Ne scriu multi oameni care ne intreaba cum este medicina in diverse tari, sau spun ca ar vrea sa mearga la medicina, fara insa sa stie cum functioneaza aceasta specializare extreme de complicata in tara vizata.
Voi da aici cateva informatii generale care sper eu ca vor fi folositoare despre scolile de medicina din SUA. Nu vreau sa fac medicina asa ca nu ma pot considera expert, insa pot oferi cateva informatii de baza.
- In SUA medicina are rang de scoala postuniversitara, la fel ca orice alta scoala care te invata o meserie (drept, arhitectura etc). Asadar, daca vrei sa faci medicina in SUA trebuie intai sa mergi la studii universitare (undergraduate) si sa iei unele cursuri obligatorii (biologie, chimie, fizica si matematica). Apoi in anii 3-4 aplici la scoli de medicina, care este un proces oarecum similar cu aplicatia pentru undergraduate. Asadar, in total in SUA pentru a iesi doctor faci 4 ani undergraduate si 4 ani medical school, in total 8 ani.
- In SUA exista doua feluri de scoli de medicina pe care le poti urma. Scoala de medicina traditionala se finalizeaza cu un titlul de MD (Medical Doctor). Celalalt tip de scoala de medicina se finalizeaza cu un titlu de DO (Doctor of Osteopathic Medicine). Ambii au drepturi depline de a profesa in SUA in orice stat. Detinatorii de DO insa au uneori problem de a profesa in alte tari, pentru ca medicina osteopatica este ceva inventat in SUA si care nu “a prins” in alte locuri. Desi medicina osteopatica a pornit de la unele credinte oarecum ciudate, in prezent pregatirea care ti se da in cele doua tipuri de scoli de medicina este foarte similara.
- In SUA sa intri la medicina este extrem de greu. In prezent exista 133 de scoli de medicina MD si 29 DO. Considerand ca fiecare scoala de medicina accepta sub 200 de studenti in fiecare an, este usor sa va dati seama de ce competitia pentru a merge la medicina este atat de mare. In general se intra mai usor la scolile DO decat la cele MD, si de multe ori studentii considera scolile DO un backup. Este general acceptat ca cel mai ambitios plan pe care il poti avea in timpul studiilor universitare este sa mergi la medicina.
- Medicina in SUA costa extrem de mult. Taxele anuale pentru un student sunt de aproximativ $50,000, insa costurile pentru universitate sunt mult mai mari. Diferenta dintre costul real si taxa pe care o plateste studentul este suportata in general atat de universitate cat si de statul american. Statul american insa nu plateste pentru studentii internationali, asadar doar foarte putine universitati isi permit sa accepte studenti internationali pentru ca trebuie sa suporte integral aceste cheluieli. O lista cu ce universitati accepta studenti internationali poate fi gasita aici. In general standardele pentru studentii internationali sunt si mai sus decat cele pentru studentii americani, care sunt deja foarte sus.
- Spre deosebire de studiile la nivel de undergraduate, studiile de medicina trebuie platite, in general integral. Ajutorul financiar si bursele de merit sunt foarte putine, si atunci cand exista sunt foarte limitate. Aproximativ toti studentii la medicina care nu isi permit sa plateasca din buzunar iau un imprumut educational pentru acesti bani. Asa ca va puteti astepta sa iesiti din scoala de medicina cu o datorie de $200,000. Aceasta datorie va ajunge la $300,000 pe masura ce sa acumuleaza dobanda, pana ajungeti sa si platiti imprumutul. Doctorii in unele specializari cum sunt chirurgia sau anesteziologia castiga foarte mult si isi permit sa plateasca aceste datorii in 5-6 ani, insa nu exista nicio garantie ca veti prinde aceste specializari, ele fiind la randul lor foarte competitive.
Acest scurt rezumat nu se vrea a fi o descriere exhaustiva a subiectului. Pentru asta exista carti de sute de pagini. Insa sper ca va va ajuta sa intelegeti in linii mari cum functioneaza si sa va hotarati daca merita sa intretineti aceasta idee sau sa o abandonati din prima.
S. Andrei Anghel
La momentul publicarii acestui articol (12 ianuarie 2010) – student anul 3, Universitatea Harvard, specializarea Biologie Moleculara si Celulara. Coordonator proiect “Mentorat pentru elevii de liceu”, LSRS)