Mitteleuropa Film Festival
Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS), prin filiala LSRS Germania, vă invită să luați parte la cea de-a patra ediție a festivalului Zilele Filmului Istoric în Bucovina – MittelEuropa Film Festival. Festivalul, al doilea cu tematică istorică din Europa și singurul ce se întinde pe teritoriul a două țări: România și Ucraina, se va desfășura în Cernăuți (22-24 noiembrie 2018), respectiv Vatra Dornei (28-30 noiembrie 2018), iar cei interesați să se înscrie o pot face aici.
Cu ocazia celei de-a patra ediții a festivalului, organizatorii își propun să păstreze eterogenitatea culturală și, în același timp, să continue să încurajeze tinerii artiști din Europa. Deși un festival de film istoric, MittleEuropa Film Festival nu este doar despre trecut, cât și despre viitor – despre viitorul artei și culturii, al promovării și susținerii acestora.
Scopul ediției de anul acesta este de reconstrucție a spiritului cultural specific Europei Centrale (în limba germană, Mitteleuropa), prin prezentarea mai multor filme din Estonia, Austria, Polonia, Cehia, Slovacia și Finlanda. Prin aceasta este reluată inițiativa celei de-a doua ediții a festivalului, atunci când au fost proiectate și premiate mai multe proiecte cinematografice din România și Marea Britanie.
Dacă la prima ediție a festivalului (2015), desfășurată la Vatra Dornei, s-au proiectat 20 de filme, la cea de-a doua, în 2016, numărul filmelor înscrise a ajuns până la 60. Tot în 2016, s-a marcat o premieră în cadrul festivalului, fiind prezentate publicului o varietate de filme realizate de tinerii absolvenți ai Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC), precum și de alți tineri regizori din România, unii dintre ei fiind prezenți și la festival (Ana Dascălu, Andrei Bărbat).
Încă o noutate adusă de cea de-a doua ediție a festivalului Zilele Filmului Istoric în Bucovina – MittelEuropa Film Festival au fost momentele muzicale. Astfel, dată fiind dimensiunea istorică a evenimentului, a fost susținută și promovată muzica arhaică, muzica veche românească, iar printre invitați s-au numărat și trupele Trei Parale, Ad Hoc și Vița de Vie.
Odată cu timpul, festivalul a crescut, așa încât, la cea de a treia ediție (2017), Bucovina a fost „reîntregită” din punct de vedere cultural, evenimentul fiind organizat și la Cernăuți. Obiectivul principal al acestei ediții a fost promovarea unei societăți culturale, acolo unde toleranța și libertatea nu sunt doar principii declarative, ci valori de bază ale dialogului și colaborării dintre oameni. Pentru prima dată în România, în cadrul festivalului au fost prezenți atât grupul artistic Cobario, cât și regizorul polonez, Tomasz Protokovic.
Echipa de organizare a celei de-a patra ediții a festivalului este formată din membrii filialei LSRS Germania, dar și din alți colegi din cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate (LSRS). Cu obiectivul de a promova România și cultura română, organizatorii pregătesc o ediție dedicată proiectelor artistice, de la cele cinematografie până la cele teatrale.
În 2018, la 100 de ani de la formarea statului român, aproximativ în interiorul acelorași granițe, nu suntem preocupați doar de trecutul, cât și de viitorul acestuia; respectiv de transmiterea și cunoașterea sa în viitor prin toate mijloacele artistice disponibile: fotografie, pictură, teatru sau film. Vă așteptăm la festival!
Nu uita că până la 15 noiembrie, te poți înscrie sau poți nominaliza pentru Premiile LSRS 2019, accesând: http://gala.lsrs.ro. Categoria Premiul Special în Arte este dedicată tuturor studenților sau absolvenților români din străinătate, ale căror arii de studiu țin de domeniul creativ. Urmărește-ne și pe Facebook cu #GalaLSRS19.