Newcastle University: Interviu cu Alexandra Jurcoane

  1. Acasă
  2. Marea Britanie
  3. Newcastle University: Interviu cu Alexandra Jurcoane

Alexandra Tiță: Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?
Alexandra Jurcoane: În prezent, lucrez într-o companie românească de cercetare de piață, ISRA Center, pe postul de Executive Qualitative Researcher.
AT: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi
studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?
AJ: În perioada 2008-2009 am urmat un master (MSc) în Marketing Agroalimentar Internațional la Newcastle University în Marea Britanie, unde am absolvit „with distinction”. Din 2010, m-am înscris și la doctorat în Marketing agroalimentar în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
AT: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?
AJ: În România am studiat la Colegiul Național  de Informatică “Tudor Vianu” din București. În 2008, am absolvit Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice.
AT: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?
AJ: În ultimii 2 ani de facultate am tot cochetat cu ideea unei specializări în străinătate, în parte pentru că eram ușor dezamăgită de sistemul nostru de învățământ și în parte pentru că știam că în UK au o experiență mult mai îndelungată în domeniu. Instituția Newcastle Uni  a fost ușor de ales deoarece nu multe universități oferă un master în Food Marketing, specializarea dorită de mine. Ca să mă hotărăsc definitiv, am discutat cu un absolvent al aceluiași curs, un român, profesor acum la Kent University.
AT: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi
prezentat în aplicaţie?
AJ: Fiind vorba de un program de master pe care urma să îl plătesc eu, nu a fost necesar un dosar de admitere prea stufos, dar am încercat să evidențiez cum se potrivea cursul respectiv în cariera mea profesională. Practic, să leg ce urma să fac la ei cu experiența mea de până atunci și cu planurile mele viitoare.
AT: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea
o aplicație de succes?
AJ: Consider că în aplicația mea am reușit să arăt că știu de ce am ales acel curs și ce vreau să fac cu el pe mai departe.
AT: Ați recomanda unui student din România instituția la care
studiați/ați studiat și de ce?
AJ: Aș recomanda și chiar am recomandat ulterior Universitatea din Newcastle și mai exact School of Agriculture, Food and Rural Development. Au profesori cu experiență vastă, foarte pregătiți, școliți și umblați prin lume. Sunt atât de buni încât tot ei predau și la Business School în cadrul aceleiași universități. Plus că au parteneriate cu alte universități din UK și din lume, astfel că aduc guest speakers – celebrități în domeniu
AT: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a
ajunge la universitate în străinătate?
AJ: Principalul obstacol în cazul meu a fost partea financiară, având în vedere că în domeniul marketing/ business nu prea există oportunități publice de finanțare.
AT: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc
să îşi continue studiile în străinătate?
AJ: Cred că orice elev sau student din România ar trebui să ia în considerare să studieze în străinătate, măcar pentru câteva luni… Este o experiență educațională extrem de valoroasă, cât și o experiență de viață de neuitat. Plus că arata bine într-un CV J. Așa că sfatul meu pentru ei este să fie perseverenți și să valorifice din plin timpul petrecut în străinătate din toate punctele de vedere.
AT: Ce le-ați recomanda elevilor/studenților din România să nu facă
atunci cȃnd aplică în străinătate?
AJ: Recomand tuturor – și acest lucru se aplică și în cazul mersului la interviuri de job-uri- să nu caute acele „liste de sfaturi miraculoase” pe internet despre cum trebuie să arate o scrisoare de intenție, un CV sau răspunsuri agreate de universități/ angajatori. Trebuie să încerce să fie cât mai sinceri și originali. Nu există o rețetă magică!
AT: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la
universitate în străinătate?
AJ: Aș fi dorit să am acces la mai multe informații privind oportunitățile de studiu în străinătate încă din liceu. Iar în timpul facultății, mi-ar fi prins bine mai multe detalii despre bursele Erasmus pe domeniul meu. Pentru un tânăr student mai defocusat, cum am fost eu, nu este suficient să existe un birou de informații printr-un corp obscur al universității. Este nevoie de mai multe evenimente/ programe prin care informațiile să ajungă direct la elevi și studenți, într-un mod cât mai individualizat cu putință
AT: Ce planuri de viitor aveți?
AJ: Îmi doresc să finalizez doctoratul cu brio și să continui să-mi dezvolt cariera în cercetare de piață. În ceea ce privește studiile  în străinătate, chiar iau în considerare să aplic la burse postdoctorale în viitor. Iar anul acesta, am primit bursă să merg 3 luni tot la Newcastle University pentru studiile doctorale.