Posibilităţi de angajare în timpul studiilor în SUA

  1. Acasă
  2. aplicatii SUA
  3. Posibilităţi de angajare în timpul studiilor în SUA

Primim foarte multe întrebări legate de studiul în SUA. Ce fel de job pot să îmi iau şi cȃt se cȃştigă? Prin acest post, sper să răspund la cȃteva întrebări şi să clarific anumite aspecte.
În primul rȃnd, viza de student nu te lasă să lucrezi decȃt în campus. Dacă vrei să lucrezi în altă parte, ai nevoie de CPT sau OPT (vezi informaţii la sfȃrşitul postului). Şi în niciun caz nu ai voie să lucrezi mai mult de 20 de ore pe săptămȃnă în timpul şcolii, şi 40 de ore pe săptămȃnă în vacanţe. Dacă ai lucrat o oră în plus, ţi-ai violat statutul de student în SUA şi sancţiunile ajung pȃnă la deportare. Poţi avea şi 2-3 joburi, cu condiţia să nu depăşească 20 de ore pe săptămȃnă cumulat.
Dacă pachetul de ajutor financiar pe care l-ai primit include work-study (să munceşti în campus pentru a îţi acoperi o parte din taxele de şcolarizare), atunci universitatea se obligă să se asigure că îţi găseşti de lucru. Ori îţi vor da ei o serie de opţiuni sau, în cazuri foarte rare, te vor obliga să lucrezi într-un anumit loc, ori te vor lăsa pe tine să cauţi şi dacă ai probleme în a găsi ceva, îi poţi contacta să te ajute. De multe ori nici nu vei vedea în mȃnă banii pe care îi primeşti pentru work-study pentru că locul de muncă îi trimite direct spre taxa de şcolarizare. Ceea ce e bine pentru că te scuteşte de nişte drumuri regulate pentru a plăti în persoană. Nu am auzit de vreun program de work-study care să îţi ceară să munceşti peste vară.
Dacă ai work-study pentru mai puţin de 20 ore pe săptămȃnă, ai voie să îţi iei alte joburi pȃnă la 20 de ore pe săptămȃnă. La fel dacă nu ai work-study deloc.
Ce joburi poţi găsi în campus şi cȃt de uşor e să găseşti un job depinde de la universitate la universitate. În general oferta de joburi este mare şi diversificată, încȃt poţi găsi un job pe toate gusturile. Nu însă întotdeauna. Deşi joburi noi sunt postate mereu, cele mai multe apar la începutul anului universitar, după care urmează începutul semestrului următor. La University of Richmond există un tȃrg de joburi pentru studenţi în prima săptămȃnă de şcoală, şi sunt postate pe un site poziţii disponibile în acel moment. Însă nu toate joburile sunt postate acolo. Aproape fiecare departament şi birou are joburi pentru studenţi, de care studenţii află de la prieteni, profesori sau alţi angajaţi. Oricȃnd puteţi întreba aproape pe oricine dacă ştie de ceva joburi disponibile.
Cȃt poţi cȃştiga depinde din nou de fiecare universitate. La University of Richmond sunt 4 tipuri de salarii de bază (în toamna 2012): $7.60, $8.10, $8.60, sau $10.35 pe oră. Un job intră în una din aceste 4 categorii în funcţie de cȃt de dificil şi solicitant e jobul, nivelul de responsabilitate, sau ce calificări solicită jobul. Vechimea la un loc de muncă îţi măreşte salariul din cȃnd în cȃnd, şi unele joburi oferă posibilităţi de promovare.
Şi pe vară se găsesc joburi în campus, şi dacă nu iei cursuri prin summer school, ai voie să lucrezi 40 de ore pe săptămȃnă.
Articolele de mai jos sunt edificatoare ca exemple:
http://gostudy.lsrs.ro/2011/08/06/studiu-de-caz-o-studenta-fara-suficient-ajutor-financiar-in-sua/
http://gostudy.lsrs.ro/2011/01/29/tehnicile-mele-de-supravietuire-financiara-in-sua/
Legislaţia SUA pentru studenţi internaţionali prevede două cazuri prin care studenţii pot lucra în afara campusului, ceea ce se întȃmplă de obicei pentru un internship plătit, sau pentru un an de muncă după absolvire.
 
OPT
Optional Practical Training (OPT) îţi dă dreptul la 12 luni de lucru pe viza de student. Aceste 12 luni pot fi folosite toate odată (de obicei în anul după ce ai terminat universitatea) sau pot fi folosite pe parcurs (de exemplu, 3 luni în fiecare vară). Pentru a obţine un OPT, este nevoie de aprobare de la guvernul american, şi poate dura o perioadă pȃnă o obţineti. Din această cauză, trebuie să aplicaţi pentru OPT cu 90 de zile înainte de a începe lucrul, pentru că nu puteţi lucra fără OPT nici macar o zi. În plus, există cazuri (deşi destul de rare) în care OPT nu vă este aprobat de către guvern. Dacă v-aţi specializat în unul din domeniile STEM (Science, Technology, Engineering, or Mathematics), perioada de 12 luni de OPT se poate extinde la 17 luni. Dacă obţineţi atȃt licenţa, cȃt şi graduate degree (masterul sau doctoratul) în SUA, aveti dreptul la 12 luni de OPT pentru fiecare din cele 2 cicluri. În plus, dacă nu aţi folosit niciodată OPT pe parcursul celor 2 cicluri şi aţi mers la graduate studies imediat după terminarea licenţei (astfel încȃt să aveţi continuu viză de student chiar dacă nu la aceeaşi universitate), puteţi lucra timp de 24 de luni sub OPT după ce terminaţi graduate degree. Dar dacă aţi folosit OPT în timpul licenţei chiar dacă nu pentru toate cele 12 luni şi nu aţi folosit OPT în timpul graduate studies, nu aveţi dreptul decȃt la 12 luni de OPT.
CPT
Curricular Practical Training (CPT) este mai simplu de obţinut decȃt OPT, dar nu poate fi folosit decȃt înainte de absolvire. Timpul în care lucraţi sub CPT nu vi se scade din cele 12 luni de OPT la care aveţi dreptul, ceea ce înseamnă că puteţi lucra 12 luni sub OPT după absolvire, indiferent cȃt aţi lucrat sub CPT sub 12 luni. Numai dacă aţi lucrat mai mult de 12 luni sub CPT nu mai sunteţi eligibili pentru OPT. Pentru CPT, nu vă trebuie aprobare de la guvern, ci de la o anumită persoană responsabilă cu studenţii internaţionali de la universitatea voastră. Din cauza asta, se obţine mult mai repede, şi e practic imposibil să nu îl primiţi. De obicei e aprobat imediat ce persoana respectivă are toate documentele. Principalul dezavantaj al CPT este că trebuie să fie asociat cu un curs din specializarea voastră şi trebuie să primiţi credit de la universitate pentru jobul respectiv. Astfel de cursuri există de exemplu la şcolile care te pregătesc pentru o meserie specifică, unde pentru anumite cursuri trebuie să lucrezi la un restaurant. Dar la multe universităţi nu există astfel de cursuri în mod normal şi trebuie să vorbeşti cu departamentul să ofere un astfel de curs special pentru tine. În mod normal, profesorii sunt înţelegători şi au mai lucrat cu studenţi internaţionali şi ştiu despre ce e vorba, aşa că de obicei nu e ceva foarte greu. Dacă profesorii vă pun probleme, puteţi vorbi cu International Office să le explice profesorilor care e situaţia legală cu CPT. O altă problemă e că nicio universitate nu oferă cursuri gratuit. Ele trebuie plătite şi cum CPT se obţine cel mai des pentru un job de vară şi nu există ajutor financiar pe timpul verii, va trebui să plăteşti tu. Dar cursurile de vară sunt mult mai ieftine decȃt cursurile din timpul semestrelor şi poţi să iei minimul de credite pe care ţi-l permite universitatea pentru un curs, ca să fie cȃt mai ieftin. Dar oricum, vei cȃştiga mult mai mult unde eşti angajat decȃt ce trebuie să plăteşti pentru curs. În ciuda problemelor cu acest curs, practic toată lumea încearcă să folosească CPT ca să nu aştepte după aprobarea guvernului şi să rămȃnă cu OPT după absolvire. Singurul caz în care nu poţi obţine CPT e dacă nu poţi să te înscrii pentru un curs, ceea ce se întȃmplă extrem de rar.