Prezentare Proiect
Mentorat pentru elevii de liceu
Liga Studenţilor Români în Străinătate, prin Departamentul de Proiecte doreşte să anunţe debutul unui nou proiect care se concentrează pe sprijinirea elevilor români care doresc să studieze în străinătate, pe parcursul procesului lor de aplicare la facultăți din afara ţării.
„Mentorat pentru elevii de liceu” îşi propune formarea de perechi între studenţi români experimentaţi care se află deja la studii în străinătate şi elevii români din ani terminali de liceu (clasele a XI-a si a XII-a) care doresc să aplice la o facultate din afara graniţelor.
Motivație
Deși avem aproximativ 50 000 de studenți în străinătate, tinerii din România se confruntă cu o acută lipsă de informare în ceea ce privește posibilitatea de a studia in afara granițelor, privând astfel elevi capabili de șansa de a se specializa în cadrul unor centre academice performante, cu facilități moderne de studiu. În acest sens, Liga Studenților Români în Străinătate dorește să ușureze accesul elevilor de liceu, și nu numai, la informații relevante despre mediul academic din străinătate.
De asemenea, sistemul de mentorat este aplicat în multe din marile universităţi, fiind funcţional şi oferind rezultate bune în ceea ce priveşte dezvoltarea personală a studenţilor începători şi punerea în valoare a aptitudinilor dobândite de mentori.
Proiectul „Mentorat pentru elevii de liceu” dorește să fie o continuare firească a „Caravanei LSRS” și să crească șansele tinerilor de a ajunge la o facultate de top.
Viziune
Echipa de proiect urmărește crearea si susținerea unor relații interpersonale între actuali și viitori studenți în străinătate, dar și dezvoltarea unei rețele unite de tineri bazată pe colegialitate și profesionalism.
Misiunea
Misiunea noastră este să facilităm practici comune într-un mediu academic performant prin stabilirea de relații între mentori și elevi de liceu, dar și să aducem un plus în dezvoltarea aptitudinilor participanților.
Publicul ţintă
Programul se adresează, în faza incipientă, elevilor de liceu aflaţi în ani terminali care caută sprijin în procesul lor de aplicare la o facultate din afara României. Accesul la programul de mentorat se face în urma selecției aplicaţiilor primite.
Sprijinul acordat prin intermediul programului de mentorat va putea fi extins în măsura voluntarilor –mentori şi la studenţii absolvenţi de licenţă care vor să aplice în străinătate pentru studii post-universitare.
Cei interesaţi să devină mentorii unui elev român, vor fi rugați rugaţi să trimită un Curriculum Vitae actualizat şi un scurt text care să răspundă la următoarele întrebări:
§ în ce ţară, universitate, facultate, specializare şi în ce an studiază?
§ care sunt domeniile sale de interes?
§ cum (cu ce informaţii) crede că poate ajuta un elev român pentru a aplica la o facultate din aceeaşi ţară sau acelaşi domeniu?
§ care este modalitatea prin care ar dori să comunice cu elevul pe care urmează să îl sprijine?
§ de ce dorește să se implice în acest proiect?
Locaţia
Marea parte a programului se va desfăşura în spaţiul virtual, șansele unor întâlniri față în față între mentori şi elevi fiind minime. Metoda de comunicare (întâlniri pe Skype, schimburi de email-uri, instant messaging) va fi stabilită de comun acord de către fiecare grupă în parte.