Prin Petersburg cu autobuzul

  1. Acasă
  2. Rusia
  3. Prin Petersburg cu autobuzul

Am auzit de la prieteni și cunoscuți tot felul de povești despre cum este să fii student străin în țările vestice, și mai ales student Erasmus. Ei bine, în Rusia nu știu dacă/cum funcționează programul Erasmus, așa că nu sunt petreceri Erasmus și tot felul de alte activități organizate special pentru străini. Sau, ca să fiu mai exactă, numărul lor este limitat.
Dar să nu credeți că în întinsa Federație Rusă lumea se plictisește. În primul rând, fiindcă sunt mulți studenți străini și, în al doilea rând, fiindcă, de obicei, cei veniți de peste mări și țări locuiesc în aceleași cămine. Mai puțin norocoși, din acest punct de vedere, sunt cei care au hotărât să vină la studii complete și care, cel mai probabil, vor petrece mai mult timp printre studenții ruși. Dar trebuie să admitem că și această variantă are avantaje clare, cel puțin în ceea ce privește cunoștințele de limba rusă.
Așadar, cine caută găsește, și distracție pentru studenții străini se găsește ușor în Sankt-Petersburg. Că doar studenții sunt plini de imaginație, de inițiativă și energie. Și, în plus, Petersburgul (sau Piter, cum îl alintă localnicii), este capitala culturală a Rusiei, Veneția Nordului, mândria Rusiei. Muzeele, teatrele, cinematografele, expozițiile de tot felul, concertele, conferințele oferă localnicilor și vizitatorilor variante nenumărate de a-și petrece timpul liber. Căci Petersburgul nu se rezumă la Ermitaj, Peterhoff, ridicarea podurilor, Mariinsky sau alte obiective prezente în ghidurile turistice. Petersburgul trebuie descoperit zi de zi.
Și fiindcă acest oraș este încărcat de istorie și de povești, chiar și după aproape doi ani, încă mai are cu ce să îi uimească pe tinerii veniți aici la studii. Sâmbătă, pentru a mai uita de referate, documente și alte griji, am hotărât să merg într-o excursie cu autobuzul prin oraș, excursie organizată pentru studenții străini. Nu aveam mari așteptări, întrucât bănuiam care va fi traseul, și știam destul de bine toate locurile pe care urma să le vedem. Sau, cel puțin, asta credeam. Pentru că nu a durat mult până să înțeleg că nu este așa. În primul rând fiindcă istoria nu mă atrage în mod deosebit, și în al doilea rând fiindcă nici la arhitectură nu mă pricep. În plus, un astfel de tur este un prilej bun pentru a actualiza cunoștințele deja acumulate și pentru a le pune într-un context mai larg.
De exemplu, știam că țarul Pavel I, tatăl lui Alexandru I, fusese ucis în urma unui complot. Știam, de asemenea, că în Petersburg există un castel cu numele Mihailovsky, și chiar îl văzusem, deși nu asociam numele cu clădirea în sine. Am aflat acum că în acest castel, al cărui nume vine de la Arhanghelul Mihail, pe care țarul îl considera protectorul său, a fost asasinat Pavel I.

Am mai aflat și că podul pe lângă care timp de 4 luni am trecut aproape zilnic, a fost primul pod permanent construit peste Neva. Am aflat unde sunt ținute manuscrisele lui Pușkin și unde Pavlov a făcut renumitele sale experimente legate de reflexele condiționate și necondiționate. Am găsit răspunsul la întrebarea: de ce clădirea principală a Universității de Stat se numește clădirea celor 12 colegii? Acolo, în secolul al XVIII-lea, își aveau sediul cele 12 ministere ale statului rus. Am înțeles că, deși Hram Spasa na Krovi din Petersburg și Sobor Vasilija Blajenovo din Moscova sunt foarte asemănătoare, ele au fost construite la interval de câteva secole.
Iată și cele două biserici de care vă vorbeam – Spas na Krovi și Sobor Vasilija Blajenovo:


Arhitecții impunătoarelor clădiri din Sankt-Petersburg s-au transformat din simple nume în persoane cu povești de viață.
Un oraș este ca o poveste, trecutul lui este plin de mistere care așteaptă să fie descoperite. Și în orice moment poți descoperi încă o parte din istoria lui. Această excursie m-a făcut să-mi doresc să cunosc mai bine atât Sankt-Petersburgul, cât și orașul meu natal, Bucureștiul, și alte orașe, care sunt sigură că au la fel de multe de spus.

Meniu