Radu Remus Macovei, castigatorul bursei UWC 2008 Pearson College, studiaza arhitectura la cele mai prestigioase universitati din lume

  1. Acasă
  2. aplicatii SUA
  3. Radu Remus Macovei, castigatorul bursei UWC 2008 Pearson College, studiaza arhitectura la cele mai prestigioase universitati din lume

La numai 20 de ani Radu Remus Macovei este un arhitect in devenire cu un pedigree de invidiat. Deja a urmat cursuri la cele mai renumite programe de arhitectura din lume in Franta si Anglia. Un elev desavarsit, cu interese si activitati foarte variate, Radu vorbea patru limbi straine in clasa a X-a, cand i s-a acordat prestigioasa bursa UWC Lester B. Pearson College pentru a termina liceul in Canada. Cititi in continuare pentru a afla ce cale a urmat Radu pentru a-si urma si atinge visul din copilarie! Aici gasiti mai multe informatii despre bursa UWC.

Cine este Radu Remus Macovei si ce reusite academice si activitati extrascolare ai avut in liceu? 
Sunt din Bucuresti, iar inainte sa studiez la Lester B. Pearson College of the Pacific, am fost elev la Colegiul German „Goethe”.  Profilul la care am fost inainte de experiente UWC se numea „special” din doua motive: toti profesorii mei erau germani si la sfarsitul celor patru ani de liceu as fi primit un bac dublu – german (Abitur) si roman. Am fost intre cei mai buni din clasa si faceam multe activitati extracuriculare – am voluntariat cu Societatea Academica din Romania si cu European Youth Parliament, unde am organizat evenimente si am fost delegat la sesiuni cu tineri din Europa. Am jucat tenis si am urmat cursuri de limba la Institutul Francez si la Institutul Cervantes. La momentul aplicatiei vorbeam patru limbi straine – germana, engleza, franceza si spaniola.

Ce tip de educatie primesc elevii la colegiile UWC?

Educatia la Pearson a imbinat rigoarea programului academic IB cu valorile transmise prin activitatile extracuriculare. Una din cele mai mari diferente intre educatia primita in Romania si cea primita la UWC este ca ultima m-a invatat sa-mi formez un spirit critic – am uitat de comentariile invatate la romana si am invatat sa-mi formez un argument propriu.

Cum ai aflat de bursa UWC si cu cat timp inaintea termenului limita pt. trimiterea aplicatiei?

Cu jumatate de an inainte de termenul de aplicatie, am cunoscut prin hazard un absolvent al UWC Adriatic la o conferinta care mi-a vorbit despre experienta lui si m-a incurajat sa aplic.  Ulterior, cu cateva saptamani inainte de termen a facut si diriginta mea o prezentare in clasa.  Am inceput sa ma pregatesc pentru aplicatie din vacanta de iarna – C.V. si eseuri – si pentru interviu imediat ce-am fost invitat.
Ce ai crezut despre bursa UWC cand ai aflat despre ea pentru prima data ? (Bursa UWC nu este o bursa tipica bazata numai pe performante academice si multi sunt surprinsi sa auda despre criteriile de selectie)

Inca de cand mi-a vorbit Tudor Havriliuc (absolventul UWC Adriatic) despre experienta sa am stiut ca as vrea sa am si eu aceasta oportunitate.  Am fost intr-adevar surprins sa vad ca se cerea numai media de 8.50 la liceu, dar inteleg acum ca o persoana nu se reduce la un numar.

In ce a constat aplicatia si ai facut ceva special pentru a te pregati?

A trebuit sa scriu doua eseuri motivand aplicatia si vorbind despre motto-ul vietii mele, sa descriu ce am invatat din diferitele activitati extracuriculare practicate si sa atasez fisa matricola.  Am scris trei “ciorne” (drafts) pentru fiecare eseu pe care le-am trimis prietenilor si parintilor mei sa-mi dea feedback-ul.  Pentru interviu m-am pregatit sa vorbesc pe tot ceea ce am inclus in aplicatia scrisa si sa raspund intrebarilor “evidente”: De ce UWC? De ce Pearson (a fost prima mea optiune)? Ce as dori sa fac pe viitor? Etc.

Cu ce te ocupi acum si cum crezi ca te-a ajuta bursa UWC in indeplinirea telurilor?

Din copilarie mi-am dorit sa devin arhitect: m-a fascinat intotdeauna faptul ca o strada nu ne ghideaza doar miscarea, dar ne si spune o poveste prin arhitectura spatiului. Deja de la inceputul experientei mele la Pearson College mi-am ales cursuri care sa ma pregateasca intr-un fel sau altul pentru arhitectura: arta, fizica, antropologie, matematica nivel avansat, literatura si limbi straine. Profesorii pe care i-am avut mi-au incurajat decizia de a studia arhitectura si m-au si ajutat cu sfaturi pentru pregatirea portofoliului de aplicatie pentru un an de „Foundation” in arhitectura. Dupa ce am fost admis la scoli de arhitectura in patru tari (S.U.A., Marea Britanie, Franta si Tarile de Jos) m-am decis sa studiez la scoala de arhitectura Malaquais din Paris, care face parte din l’Ecole des Beaux-Arts, una din „grandes écoles” ale Frantei.

La Paris am fost introdus arhitecturii invatand sa renunt la orice idei preconcepute despre arhitectura si sa definesc arhitectura prin prisma propriilor experiente. In timpul acelui an am aplicat la diferite programe de arhitectura in Marea Britanie si in S.U.A. si fiind admis alaturi de alti 45 de studenti la una din cele mai prestigioase scoli de arhitectura din lume, the Architectural Association School of Architecture in Londra, am ales sa studiez la Londra. Programul e incarcat si necesita multe nopti nedormite, dar ma pasioneaza studiul si acest lucru ma motiveaza sa perseverez. Colegii sunt din toata lumea (scoala e 85 % internationala) si foarte competitivi, ceea ce creeaza un spirit dinamic in scoala. Pearson College mi-a dat baza cu care sa ma descurc la un nivel academic foarte ridicat si prin care sa ma organizez a realiza ceea ce-mi propun si m-a pregatit sa ma pot integra intr-un mediu international, unde trebuie sa fii deschis, sa fii sensibil din punct de vedere cultural si sa faci compromisuri.

Ce recomanzi elevilor romani care aspira la o astfel de bursa?            

Sa se pregateasca din timp cu aplicatia: nu numai saptamani sau luni, ci chiar ani; Sa incerce sa faca tot ceea ce li se ofera ca oportunitate: o conferinta, o excursie, un sport, un concurs – inveti cel putin un lucru din fiecare experienta.