Scrisori de Recomandare: Ghid pentru elevi
Acest articol a fost scris de Teodora Radu Cosima si Cristina Ghenoiu in colaborare cu Echipa de Mentorat si vine sa completeze articolul Scrisori de Recomandare: Ghid pentru profesori.
Scrisori de Recomandare: Ghid pentru elevi
Scrisoarea de recomandare reprezinta unul din mutitudinea de documente pe care un elev trebuie sa le pregateasca atunci cand doreste sa aplice la o universitate intr-o alta tara din Uniunea Europeana, sau de pe un alt continent. Scrisoarea de recomandare este foarte importanta si reprezinta una dintre criteriile in baza carora universitatile fac distinctie intre acceptarea sau refuzarea unui elev. Scrisorile de recomandare sunt scrise de profesori, meditatori sau adulti resposabili pentru activitati extrascolare care cunosc elevul foarte bine si care pot evalua elevul intr-un mod pozitiv si cat mai detaliat.
Cui sa-i cereti sa va scrie scrisoarea de recomandare?
-
Cititi cu atentie cerintele fiecarei universitati. Anumite universitati cer scrisori de la un profesor care preda la o anumita materie, altele de la un mentor sau de la un meditator. Daca nu exista astfel de cerinte, atunci alegeti profesorii favoriti.
-
Aveti grija pe cine rugati sa va scrie scrisoarea de recomandare. Profesorul trebuie sa fie o persoana cu care elevul se intelege foarte bine si la materia caruia elevul a invatat bine si a obtinut note foarte mari. Daca ati participat la olimpiade este bine sa ii cereti recomandare acelui profesor. Daca profesorul nu va cunoaste indeajuns de mult, acest lucru poate duce la o scrisoare de recomandare lipsita de entuziasm si detalii personale, ceea ce va va dezavantaja. Ideal ar fi sa rugati pe cineva care va cunoaste bine si cu care ati interactionat de curand (1-2 ani), nu alegeti pe cineva cu care ati interactionat acum 5-7 ani deoarece universitatile vor sa aiba o perspectiva cat mai recenta.
-
Este cel mai bine sa cereti unui profesor care poate sa vorbeasca atat despre performantele academice cat si despre cele personale si extra scolare. Daca exista puncte slabe in aplicatia ta (de exemplu o nota mica sau lipsa activitatilor extra scolare) si unul dintre profesorii tai stie circumstantele atenuante (ai fost bolnav, nu ai o situatie financiara care sa-ti permita accesul la anumite resurse etc.) atunci roaga-l pe acest profesor sa-ti scrie una dintre scrisori. Explicatia lui iti poate imbunatati intreaga aplicatie si sansele de reusita.
Cum sa te asiguri ca scrisoarea va fi una exceptionala?
-
Alege profesorul potrivit (vezi mai sus).
-
Informeaza-te despre ce trebuie sa contina o scrisoare de recomandare (citeste ghidul nostru pentru profesori http://gostudy.lsrs.ro/2011/09/21/scrisori_de_recomandare_profesori/) mai ales daca profesorul pretinde ca tu sa iti scrii singur scrisoarea.
-
Ajuta-l pe profesor sa te cunoasca mai bine.
-
Vorbeste-i pe scurt despre planurile tale de viitor
-
Adu-i aminte despre prestatia ta din clasa, reusitele tale academice, despre o lucrare sau un proiect la care ai excelat, vorbeste-i despre obstacolele pe care a trebuit sa le depasesti. Daca la un moment dat ai avut probleme cu o anumita materie, spune-i profesorului cum ai reusit sa iti imbunatatesti cunostintele.
-
Da-i urmatoarele documente:
-
Foaia matricola
-
CV-ul si o lista cu activitatile extra scolare
-
o copie a eseului principal pe care il va include in aplicatia sa
-
Ajuta-l pe profesor sa cunoasca facultatea la care aplici. De cele mai multe ori profesorul scrie o scrisoare generala, care nu se adreseaza unei anumite facultati. Este de preferat ca profesorul sa scrie o scrisoare cat mai specifica. Daca nu este posibil pentru fiecare facultate, cel putin sa faca asta pentru facultatea ta favorita. Este bine sa scrie cateva cuvinte despre cum calitatile tale si personalitatea ta sunt potrivite pentru acea universitate. Daca ii pui pe profesori sa faca si mai mult efort citind despre fiecare universitate, s-ar putea sa se enerveze. O alternativa ar fi ca studentul sa ii dea profesorului 2-3 motive pentru care aplica la o universitate, si profesorul se poate referi la ele pentru scrisoare.
-
Asigura-te ca scrisoarea este scrisa cat mai corect in limba ceruta de universitatea la care aplici. Daca iti dai seama ca profesorul nu are o buna cunoastere a limbii respective, atunci tradu-o tu, sau daca profesorul nu doreste sa-ti arate scrisoarea, atunci ofera-te sa platesti pentru a o traducere. In caz ca trebuie sa iti scrii singur scrisoarea este de recomandat sa o scrii direct in limba ceruta. In acest fel profesorul nu trebuie decat sa mai adauge anumite informatii sau sa dea niste sfaturi si sa semneze scrisoare. A scrie recomandarea reprezinta un lucru lipsit de etica si universitatile din strainatate pun mare accent pe etica. In schimb, la ora actuala in Romania din pacate multi profesori nu stiu cum sa scrie o scrisoare de recomandare si nu inteleg importanta lor.
-
Structura unei scrisori de recomandare difera de la o tara la alta. Inainte de a va apuca apuca sa scrieti scrisoarea de recomandare trebuie sa va interesati cum trebuie formatata pagina (formatul, fondul, etc.). Daca scrisoarea nu intocmeste toate normele de prezentare, poate sa minimalizeze sansele studentului de a fi acceptat la faculatea dorita. Daca in Marea Britanie se aplica prin UCAS (un portal centralizat, de unde se trimit datele la facultati), in Germania, documentele trebuie puse intr-un plic si trimise direct la facultate, sau in unele cazuri se pot trimite online prin email. In Marea Britanie, din cauza faptului ca se aplica prin UCAS, o scrisoare are un numar limitat de caractere. De aceea antenul, data, numele profesorului, scoala, adresa, numarul de telefon, obiectul scrisorii, etc. nu sunt luate in calcul. Scrisoarea de recomandare incepe direct cu introducerea despre profesor sau elev. Dar, in Germania, o scrisoare de recomandare trebuie sa respecte toate formele de prezentare deoarece nu se aplica printr-un portal ci se aplica direct la facultate.
Exemplele concrete si documentele il vor ajuta pe profesor sa-ti scrie o scrisoare cat mai personala si cu detalii cat mai reale si specifice tie.
Cand este momentul potrivit pentru a cere o scrisoare de recomandare?
Este foarte important sa acordati destul timp profesorului pentru a redacta scrisoarea, cereti cu cel putin o luna inainte de data limita.
Sfaturi generale
-
Nu fiti sfiosi dar nici agasanti. Incercati sa fiti politicosi si respectuosi cand cereti sa vi se scrie o scrisoare de recomandare.
-
Faceti treaba profesorului cat mai usoara! Dati profesorilor plicuri cu adresele universitatilor si timbre. Informati-i despre termenele limita.
-
Pentru aplicatiile la colegii si universitati in America exista posibilitatea de a renunta la dreptul sa cititi scrisoarea de recomandare (este o casuta care trebuie completata pe aplicatie). Daca este posibil, renuntati la dreptul de a o citi! Scolile cred mai mult si dau mai multa importanta scrisorilor care nu au fost citite de catre elevi.
-
Contactati profesori cu doua saptamani si apoi 3- 4 zile inainte de termenul limita pentru a va asigura ca scrisorile au fost trimise si ca nu mai au nevoie de alte informatii de la voi.
-
Daca cumva te indoiesti ca profesorul iti poate scrie o scrisoare buna, il poti intreba politicos daca este dispus sa va scrie o scrisoare in care va descrie in mod pozitiv. Daca nu poate, ii multumiti si intrebati pe altcineva.
-
Este politicos sa multumiti profesorilor la sfarsitul intregului proces de aplicare si sa le spuneti unde ati ales sa va duceti la universitate.
In concluzie, trebuie sa fiti foarte precauti atuni cand doriti sa scrieti o scrisoare de recomandare. Trebuie sa stiti de la cine sa cereti aceasta scrisoare, cum sa o scrieti si ce trebuie sa luati in calcul atunci cand o scrieti. Mult succes!!!!
Daca doriti sa aveti acces la cateva exemple reale de astfel de scrisori, va rugam sa ne scrieti pe adresa: [email protected].