Sondaj C.A.E.S.A.R despre Proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană – octombrie 2013

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. Sondaj C.A.E.S.A.R despre Proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană – octombrie 2013

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) dă astăzi publicității rezultatele sondajului pe care l-a derulat în perioada 8 – 20 octombrie 2013 în rețeaua C.A.E.S.A.R (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) și prin care a urmărit aflarea opiniilor membrilor acestei comunități despre problematica din jurul proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană. Sondajul a cuprins 16 întrebări (dintre care 13 cu variante multiple de răspuns și 3 întrebări deschise) și a fost completat de 53 de experți emergenți și consacrați.

Sumar. Din analiza răspunsurilor înregistrate, reiese că membrii rețelei C.A.E.S.A.R care au luat parte la acest Sondaj sunt majoritar împotriva inițiativei de exploatare minieră de la Roșia Montană în varianta propusă de Guvern prin Proiect de Lege. De asemenea, membrii respondenți sunt majoritar în favoarea manifestațiilor civice declanșate de aprobarea Proiectului de Lege de către Executiv și în acord cu opțiunea respingerii acestui Proiect în Parlament. Totuși, mare parte din membrii rețelei C.A.E.S.A.R care s-au exprimat prin Sondaj consideră că Legislativul va amâna o hotărâre fermă în acest sens până la sfârșitul acestui an și că protestele vor continua în perioada imediat următoare.

Demn de remarcat este faptul că, potrivit unor părți semnificative ale membrilor respondenți, manifestațiile civice vor avea consecințe asupra alegerilor prezidențiale din 2014. De asemenea, merită menționat că, în ceea ce privește Guvernul și dincolo de soluțiile imediate ușor de intuit (retragerea Proiectului de Lege, retragerea Avizului de mediu), membrii rețelei C.A.E.S.A.R care au completat Sondajul au propus și derularea unor examinări obiective ale opțiunilor de începere sau neîncepere a exploatării miniere de la Roșia Montană, cu participarea tuturor părților interesate și a specialiștilor consacrați în domeniu, precum și găsirea altor mijloace de exploatare a minereurilor sau a unor proiecte alternative și sustenabile de dezvoltare a zonei Roșia Montană. În ceea ce privește cealaltă parte a baricadei – participanții la manifestațiile civice – respondenții au recomandat, printre altele, continuarea protestelor și a campaniei de informare cu privire la Roșia Montană, precum și propunerea de alternative viabile din perspectivă economică la proiectul de exploatare minieră.

Poate cel mai interesant aspect pentru comunitatea C.A.E.S.A.R în calitatea sa de pol de expertiză românească se referă la implicarea rețelei în susținerea uneia sau mai multora dintre recomandările propuse de respondenți. Propunerile membrilor rețelei C.A.E.S.A.R care au luat parte la acest sondaj au vizat două arii de impact – intern și internațional – și s-au situat în trei categorii de demersuri – informare și conștientizare; mobilizare civică; coagulare de expertiză. De exemplu, respondenții au sugerat implicarea rețelei C.A.E.S.A.R și a LSRS în susținerea campaniei „Salvați Roșia Montană!”, în organizarea unor dezbateri de substanță pe această temă, în formularea și promovarea unor alternative de dezvoltare economică sustenabilă a zonei Roșia Montană, fără a omite publicarea rezultatelor acestui sondaj.

Mai multe informații despre Sondaj (inclusiv datele procentuale și întrebările constitutive) se găsesc aici.

Rețeaua C.A.E.S.A.R. Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români reunește o rețea de experți emergenți și consacrați din domenii variate de activitate, din țară și din diaspora. Prin activitățile sale, C.A.E.S.A.R creează o punte de legătură între aceștia și urmărește să se consolideze ca pol de expertiză de referință pentru spațiul românesc.

Sondajele C.A.E.S.A.R. Acestea oglindesc opiniile exprimate de respondenți în calitate de cetățeni informați cu privire la actualitatea economică, politică și socială din România. Aceste opinii sunt referințe utile pentru toți cei care aparțin rețelei C.A.E.S.A.R și reprezintă totodată semnale puternice pentru factorii de decizie din mediul guvernamental, neguvernamental și privat, dar și pentru publicul românesc în ansamblul lui.