București, 23 aprilie 2012. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) lansează sondajul “Tinerii români și studiile în străinătate. Motivații. Experiențe. Perspective”, cea de-a doua anchetă sociologică de acest fel din România, după cea derulată de LSRS în 2010.Grup-țintă și obiective. Sondajul este adresat tuturor studenților și absolvenților români cu experiență de studiu în străinătate. Încercăm să aflăm, prin intermediul lui, ce anume îi determină pe aceștia să studieze în străinătate, cum evaluează experiența lor de peste hotare și care sunt perspectivele lor profesionale. Căutăm, totodată, să descoperim cum se raportează cei de peste hotare la opțiunea întoarcerii în România.
Întrebări și răspunsuri. Chestionarul cuprinde 24 de întrebări, însă nu toate sunt obligatorii. Fiecare dintre întrebări include variante de răspuns astfel încât respondentul poate completa chestionarul în aproximativ 5 minute.
Rezultate așteptate. La finalul studiului, vom afla care sunt domeniile predilecte de studiu pentru românii care studiază sau care au studiat peste hotare, ce îi motivează pe aceștia să studieze in străinătate și cât de mulțumiți sunt de programele academice din alte țări. De asemenea, vom descoperi ce îi motivează și ce nu îi motivează în legătură cu opțiunea întoarcerii lor în țară. Nu în ultimul rând, vom afla despre perspectivele profesionale și așteptările lor față de angajatorii din Romania, precum și despre principalele provocări legate de accesul pe piața muncii din țara noastră.
Beneficiari. Rezultatele sondajului vor fi utile tinerilor din România care iau în considerare opțiunea de a studia în străinătate și care au nevoie de decizii mai informate și inspirate. Studiul va putea fi luat în calcul de Universitățile românești care urmăresc să își adapteze programele educaționale la necesitățile studenților. Totodată, rezultatele sondajului vor fi un bun reper pentru angajatorii care caută să își calibreze strategiile de recrutare în funcție de așteptările tinerilor cu experiență de studii în străinătate.
Premii. Studenții și absolvenții români care vor lua parte la sondaj au posibilitatea de a câștiga premiile pe care LSRS le oferă cu această ocazie, grație și partenerilor săi: 5 abonamente digitale la Dilema Veche, 5 licențe Bitdefender, 50 de bilete Webkino la filme online și un certificat de cadou Amazon în valoare de 50$.
Acces la Sondaj. Sondajul poate fi găsit la următoarea adresă: http://tinyurl.com/sondajlsrs.