Studentie.ro: Puterea mobilitatii globale a studentului – a Student Policy Forum
Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si British Council, in parteneriat cu Academia de Studii Economice din Bucuresti au organizat vineri, 22 iunie 2012, a doua editie a Student Policy Forum.
Studenti si organizatii studentesti, alaturi de reprezentanti ai universitatilor, reprezentanti ai autoritatilor publice si experti in domeniul educatiei au dezbatut oportunitatile si provocarile pe care internationalizarea experientei studentesti le deschide pentru studenti si absolventi, universitati si institutii publice.
In deschiderea evenimentului au luat cuvantul domnul Conf. Univ. Dr. Dorel Mihai Paraschiv (Academia de Studii Economice din Bucuresti), domnul Jonathan Richard Gayther (British Council Romania) si Adina Vintan (Liga Studentilor Romani din Strainatate). Acestia au facut referire la fenomenul globalizarii in contextul actual, la beneficiile pe care experienta internationala le aduce si la impactul pe care reorientarea catre tara a absolventilor romani din strainatate il reprezinta pentru Romania.
Evenimentul a continuat cu interventiile Irinei Pacurariu (TVR) si a lui Dan Nechita (LSRS) care au vorbit despre internationalizarea educatiei din perspectiva studentului, cu accent pe oportunitatile acestuia.
Irina Pacurariu a prezentat emisiunea “Romania Desteapta”, proiect realizat de TVR in colaborare cu LSRS, o campanie ce pune in lumina povestile tinerilor romani cu un parcurs academic remarcabil, studenti la unele dintre cele mai prestigioase universitati din lume precum Harvard, Princeton, Yale, Stanford, Berkelay, King‘s College, MIT, Sorbona, Heidelberg, Columbia University, Cambridge, Oxford. Dan Nechita, absolvent Columbia University, New York, si actual doctorand la George Washington University, Washington D.C., a vorbit despre sansele extraordinare pe care tinerii cu potential le au in contextul internationalizarii.
Melinda Szabo si Ligia Deca, reprezentante ale Secretariatului Bologna, au prezentat politicile publice existente in ceea ce priveste internationalizarea educatiei, au explicat rationamentele internationalizarii invatamantului superior si au vorbit despre procesul Bologna si obiectivele Comunicatului Ministerial de la Bucuresti.
Domnul Ionut Dumitru, Presedintele Consiliului Fiscal al Romaniei, a vorbit despre internationalizarea experientei studentului din perspectiva angajatorului, impreuna cu domnul Andrei Liviu Stamatian (CEC Bank), doamna Iuliana Stefan (BRD) si domnul Vlad Petcu, reprezentant Adecco. Printre aspectele pe care angajatorii le apreciaza in randul tinerilor cu experienta de studiu in strainatate se numara standardele academice ridicate, experienta lor academica si cea de viata si capacitatea acestora de a se adapta si de a se integra intr-un mediu cultural diferit.
Despre perspectiva universitatilor in contextul internationalizarii au vorbit doamna Conf. Univ. Dr. Mirela Bardi din partea Academiei de Studii Economice, domnul Florin Grosu din partea Pilkington Ratiu Business School si domnul Bogdan Kochesch, reprezentant Educativa. In cadrul acestei sesiuni au fost abordate subiecte precum internationalizarea experientei profesorului, metodologia predarii si a cercetarii, managementul educational precum si principalele destinatii de studiu pe care tinerii romani le aleg.
Cea de-a doua parte a conferintei s-a axat pe proiectele organizatorilor in ce priveste internationalizarea, regionalizarea si globalizarea, sesiune prezentata de domnul Gabriel Ivan din partea British Council Romania, Adina Vintan din partea LSRS si Alexandru Ghita din partea Educativa. Totodata, Simona Iftimescu a prezentat Student Policy Forum, platforma online care va continua dezbaterile din cadrul seriei de conferinte organizate de British Council impreuna cu colaboratorii sai.
Programul a continuat cu dezbateri despre studiul in strainatate si reorientarea catre Romania a absolventilor romani de peste hotare. „Chiar daca sistemul romanesc de invatamant mai poate fi imbunatatit, acesta este totusi unul competitiv. Dovada este reprezentata de faptul ca foarte multi tineri romani sunt acceptati sa studieze in strainatate, insa formarea lor a avut loc aici, in Romania”, a declarat domnul Prof. Dr. Nicolae Iordan-Constantinescu.
Dan Nechita a subliniat faptul ca „un student roman format in tara si unul format in strainatate ar trebui sa aiba parte de acelasi tratament—meritocratic—din partea angajatorilor; reprezentantii ambelor categorii trebuie sa fie capabili sa isi dovedeasca abilitatile, cunostintele si aptitudinile deprinse in experienta ce a contribuit la formarea lor.” Totodata, studenti straini din Germania, Italia si Slovacia au povestit despre experienta lor de studiu in Romania, ca studenti Erasmus, si motivele care i-au indemnat sa aleaga, ca destinatie de studiu, universitati din tara noastra.
In incheierea evenimentului, domnul Prof. Dr. Lazar Vlasceanu (Universitatea Bucuresti), a prezentat intr-o nota personala internationalizarea educatiei. Pe langa sintetizarea catorva impresii de final, domnul Vlasceanu a vorbit despre doua „categorii” de tineri: cei cosmopoliti si cei autohtoni si a evidentiat diferentele dintre aceste doua categorii si modul in care acesti tineri se adapteaza si pot exploata oportunitatile ce li se ofera in contextul internationalizarii si globalizarii.
Fara a fi radical in sprijinirea uneia dintre cele doua atitudini, domnul Lazar Vlasceanu si-a exprimat propriul punct de vedere, acela ca tinerii din zilele noastre au multe beneficii si s-ar adapta mai usor acestor vremuri printr-o atitudine si un stil de viata cosmopolite, ramanand insa intotdeauna ancorati, intr-un fel sau altul, acolo unde le sunt radacinile.
Interventiile de final le-au apartinut domnului Gabriel Ivan, British Council Romania, si domnului Dragos Preda, Liga Studentilor Romani din Strainatate, care au prezentat concluziile conferintei si au subliniat continuitatea dezbaterilor pe tema internationalizarii educatiei si a colaborarii dintre British Council si LSRS.
„Internationalising Student Experience – The power of global student mobility” continua seria de conferinte internationale despre educatie organizate in cadrul proiectului Global Policy Dialogue al British Council. Aceste conferinte ofera celor implicati in politici educationale si celor care lucreaza in domeniul educatiei din intreaga lume un forum deschis pentru discutarea problemelor care intereseaza astazi comunitatea internationala a educatiei.