Tot mai multi elevi aplica la universitatile de top americane – si lipsa de relevanta pentru elevii romani

  1. Acasă
  2. aplicatii SUA
  3. Tot mai multi elevi aplica la universitatile de top americane – si lipsa de relevanta pentru elevii romani

In SUA, tot mai multa lume aplica la universitatile bune, care sunt universitatile care acorda ajutor financiar si care sunt in general vizate si de romani.
Anul acesta la universitatea Harvard au aplicat un pic peste 30,000 de elevi. In general fiecare an universitar include in jur de 1,600 de studenti. Pentru ca nu toata lumea accepta oferta, universitatea va accepta probabil in jur de 2,000 de elevi. Asta inseamna ca rata de acceptare va scadea la ~6%.
Astfel de numere pot parea ingrijoratoare, insa trebuie sa intelegem ca nu au prea mare relevanta daca nu intelegem si oamenii din spatele numerelor. Cine sunt acesti oameni care sunt responsabili pentru aceasta crestere spectaculoasa in numarul de aplicanti, de peste 15% fata de anul trecut?
O parte din ei sunt probabil elevi din medii dezavantajate care au aflat (poate prin programele de outreach ale universitatii) ca isi pot permite sa mearga la Harvard, si ca o consecinta s-au hotarat sa aplice. Acesti elevi chiar au sanse sa intre.
Cei mai multi insa sunt cel mai probabil persoane care au descoperit cat de usor este de completat o aplicatie online. Prin intermediul Common Application un elev poate aplica la cate universitati vrea el/ea pur si simplu bifand si casuta de Harvard. Trebuie sa faca doua lucruri in plus: sa plateasca o taxa de $75 (pe care internationalii in general nu o platesc) si sa completeze un formular suplimentar care practic consta din inca un eseu. Eseul insa (in cazul Harvard) poate fi despre orice, si toti elevii care aplica la facultate in SUA au un stoc de cateva eseuri gata scrise pentru astfel de formulare suplimentare. Faptul ca Harvard recent a renuntat la a cere trei materii la SAT Subject Tests si a “intrat in randul lumii” cerand doar 2 a insemnat ca si mai multa lume a putut sa aplice desi acesti elevi nu au fost neaparat destul de interesati de Harvard si de aplicatii in general pentru a da un al treilea Subject Test. Din cauza conditiilor economice din ultimii ani elevii americani vor cu tot pretul sa intre la o universitate cat mai buna asa ca aplica la cat mai multe universitati si colegii, multi din ei vizand in special scolile cu oferte de ajutor financiar cat mai bune (ceea ce facem si noi romanii).
Aplicantii suplimentari insa sunt putin probabil sa fie foarte bine pregatiti. Cel mai probabil sunt persoane care stiu ca au putine sanse sa intre, insa decid sa aplice totusi pentru ca asta este din ce in ce mai simplu. Trebuie practic doar sa apese un buton in plus, sa plateasca $75 si sa completeze un formular, treaba de aproximativ o ora – multi considera ca si daca o sansa de 1% sa intre tot merita sa incerce.
In literatura de specialitate se vorbeste despre “self-selection”.   Acest concept se refera la faptul ca in general cei care au sanse foarte mici sa intre la o scoala foarte buna recunosc acest lucru si nu aplica. Eu cred ca cel mai probabil numarul sporit de aplicanti din ultima vreme este doar o relaxare a acestei selectii personale.
Ce vor face scolile?

  1. Primul lucru (care se intampla deja) este sa recunoasca ce se intampla. Fac asta deja in conditiile in care pun din ce in ce mai multi elevii pe lista de asteptare. Acest lucru releva ca stiu ca elevii au aplicat la mai multe scoli si este mai putin probabil ca elevii acceptati sa accepte oferta.
  2. In viitor este posibil ca scolile sa incearca sa mareasca self-selection-ul. Acest lucru s-ar putea face prin compunerea unor suplimente la aplicatie mai lungi si mai substantiale. Sa aplici la Harvard stiind ca ai o sansa de 1% nu mai pare atat de atractiv cand mai trebuie sa scrii inca 2 eseuri despre subiecte foarte specifice (si deci nu poti folosi eseuri pe care le ai gata scrise). Astfel universitatea ar putea sa incerce sa ii determine numai pe cei care chiar vor la Harvard sa aplice.

Oricare va fi tactica adoptata de scoli in viitorul apropiat, un lucru e clar pentru mine: voi, elevii romani care aplicati acum in SUA nu trebuie sa va faceti griji ca aveti sanse mai mici. Trebuie doar sa faceti o aplicatie foarte de calitate, lucru pe care trebuia sa il faceti si anul trecut si acum 2 ani daca vroiati sa aveti sanse mari sa intrati.
S. Andrei Anghel
La momentul publicarii acestui articol (26 ianuarie 2011) – student anul 3, Universitatea Harvard, specializarea Biologie Moleculara si Celulara. Coordonator proiect “Mentorat pentru elevii de liceu”, LSRS)