The Hague University of Applied Sciences – Interviu cu Roxana Chiriță
LSRS Olanda: Unde studiaţi în acest moment?
Roxana: Studiez la The Hague University of Applied Sciences, in Olanda.
LSRS Olanda:: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?
Roxana: La sfarsitul celor 3 ani de studii, voi obtine diploma de bachelor in Studii Europene cu licenta de European Professional.
Nu am studiat in alta tara, dupa ce am absolvit liceul am avut sansa de a pleca in strainatate si am optat pentru Haga.
LSRS Olanda: Unde ați studiat în România?
Roxana: Dupa cum am mentionat ulterior, am absolvit liceul in Romania, Colegiul National “Mircea cel Batran” din Ramnicu Valcea mai exact.
LSRS Olanda: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?
Roxana: Povestea este putin mai lunga, dar o sa o relatez pe scurt: am avut sansa de a participa in Proiecte Europene, iar aceasta experienta m-a facut sa-mi doresc sa studiez in afara. Mai mult decat atat, in Bruxelles coordonatorul proiectului mi-a propus sa ma interesez de universitati din afara si am fost pusa in legatura cu organizatia IEC din Bucuresti, care m-a ajutat sa gasesc universitatile care ofereau Studii Europene.
Am ales Universitatea din Haga deoarece este prima universitate din Europa care a infiintat programul de Studii Europene si mai mult decat atat, este cea mai buna universitate de profil.
LSRS Olanda:: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extra școlare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?
Roxana: Faptul ca am participat in Proiecte Europene a fost cel mai mare atuu, mai ales ca am avut sansa de a participa in mai mult de sase proiecte mari. De asemenea, am prezentat proiectele de volunturiat din cadrul clubului Rotaract – Rotary International si diplomele de la diferite sporturi pe care le-am practicat plus diploma de Cambrigde: CAE.
LSRS Olanda:: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?
Roxana: Am tratat aplicatia foarte serios, cu profesionalism si am incercat sa imi evidentiez punctele forte. Cred ca acesta este cel mai important lucru atunci cand aplici.
LSRS Olanda:: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați și de ce?
Roxana: Da! In primul rand celor ce sunt interesati de politica, politica Uninii Europene, relatii internationale, mediul de business si managementul comunicarii dar si alte specializari. Pe langa acestea, programul de studiu este foarte flexibil si bogat, studentii avand sansa sa isi aleaga cursuri si de la alte facultati.
LSRS Olanda:: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?
Roxana: Eu cred ca am fost un caz foarte fericit. Nu am intampinat nici un obstacol. Asta cred ca se datoreaza si faptului ca am raspuns prompt fiecarei cereri facute de universitate pentru a intra si faptul ca am avut si un examen de limba engleza, CAE mi-a facut incrierea si mai usoara. Dar cei care nu au un astfel de examen, universitatea asigura la inceputul fiecarui an un test de limba engleza pentru a se asigura ca poti face fata nivelului avansat.
LSRS Olanda:: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?
Roxana: In primul rand sa fie siguri pe ei si sa le placa domeniul ales, asta este cel mai important deoarecei perioada de studiu va fi mult mai usoara si frumoasa.
LSRS Olanda:: Ce le-aţi recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?
Roxana: Dupa cum am mai spus, prima regula ar fi sa trateze foarte serios procesul de aplicare pentru ca o singura greseala poate intarzia procesul si va fi complicat atat pentru ei, cat si pentru institutia la care aplica.
LSRS Olanda:: Ce ați fi dorit să fi știut acum 2 ani când ați aplicat la universitate în străinătate?
Roxana: As fi tentata sa spun sistemul, dar fiecare tara, respectiv universitate este diferita si trebuie sa ne adaptam. Dar da, mi-a fost greu la inceput sa fac fata sisteului olandez, fiind unul foarte complicat. Totul se rezolva cu programari, dureaza foarte mult pana cand se rezolva si este unul din cele mai birocrate sisteme din Europa
LSRS Olanda:: Ce planuri de viitor aveți?
Roxana: Dupa ce voi absolvi facultatea voi incepe un master in Diplomatie, dar inca nu m-am hotarat in ce tara si la ce instutie voi aplica. Cel mai probabil voi ramane undeva tot in Europa de vest.