Transport Bruxellois
Întrebări pentru tine
Esti student in strainatate si vrei sa iti impartasesti din experienta si cu cei de acasa care se gandesc sa plece? Te invitam sa raspunzi la un set din intrebarile de mai jos!
Dacă nu eşti în prezent reporter LSRS, te invităm să ne trimiţi răspunsurile tale la esharing(at)lsrs.ro ! Noi, fie le vom publica pe site în numele tău, fie, dacă doreşti să scrii mai des, iţi vom da acces pe blogul nostru.
Transportul in orasul tau
Transportul asa cum e el mai simplu mai complicat, fie cate afli in elvetia fie ca esti mai la sud in Spania, tot ai avea ce povesti despre cum poti ajunge la facultate sau la job mai repede fara sa dai de aglomeratia orasului.
1. In ce oras te afli si, ca student, te pliezi dupa programul de transport public sau dispui de o masina personala ?
In prezent, ma aflu la Bruxelles si ma bucur de transportul public de aici in fiecare zi.
Pentru transportul public, raspunde la intrebarile urmatoare :
3. Da-ne cateva detalii despre costurile transportului public, in ce masura reteaua este dotata pentru a face fata exigentelor tale, exista perturbatii frecvente in retea, etc?
In calitate de student in cadrul unei institutii a Comunitatii Franceze (ULB), beneficiez de un abonament anual de 100 € care imi permite sa vizitez tot orasul fara limite..doar de timp.
Reteaua este bine pusa la punct si pot ajunge cam in orice loc imi propun utilizand STIB (Société de Transport Intercomunal Bruxellois ). Pentru distante mai mari, in comunele invecinate capitalei, pot lua De Lijn (companie Flamanda). Am spus ca « pot », dar nu e necesar.
Dupa cum spuneam, costul este relativ scazut pentru un an intreg de plimbari cu abonament. Daca optati pentru iesiri razlete si nu aveti inca abonament, pretul unui bilet variaza intre 1-2€, in functie de modul de achizitie (Automate sau soferi) si este valabil 1 ORA de la prima compostare, pe orice linie. Nu va spun de cate ori am tot urmarit sa compostez ultima data in cadrul aceleiasi ore sa nu-mi trebuiasca un alt bilet. J
In ceea ce priveste intarzierile, eu intarzii mai mult decat orice metrou !! Ei ajung in general la timp, dar mai exista si perturbatii pe care ni le anunta gratios o doamna « La circulation du métro est perturbée !.. De circulatie van de metro is vertracht !.. si in engleza, bineinteles J
La un moment dat invatasem poezia metroului perturbat, intarziat si cum mai vor ei sa ii spuna pentru ca in fiecare zi se gasea doamna sa ne-o recite.
4. Daca alegi sa petreci cu prietenii pana noaptea, ai posibilitatea sa ajungi acasa fara sa apelezi un taxi?
De petrecut, petrec mai putin, dar daca mi se intampla, gasesc un prieten drag sa ma aduca acasa. In cazul in care ar trebui sa ma folosesc de mijloacele de transport, as urmari traseul si programul Noctis (reteaua de autobuze de noapte). Aceasta are acelasi tarif ca si cel de zi si este disponibila pana la ora 3 am.
Cat despre taxi-uri, nu prea le vad circuland. As putea numara pe degete de cate ori le-am solicitat in 3 ani de cand ma aflu aici ; sunt prea scumpe in comparatie cu transportul public si nu-si merita banii.
5. In afara de cele doua mijloace luate in discutie (chiar trei, cu taxi), o bicicleta te-ar ajuta sa-ti cresti economiile ? Spune-ne si alte avantaje ale mersului pe bicicleta in avalansa de masini !
Inca nu am o bicicleta cu toate ca imi doresc una. In primul rand ma tem ca nu am vreme sa o folosesc si apoi ma gandesc la « avalansa de masini » care mi-ar sta in carca de fiecare data cand as iesi pe strazile mari.
Belgienii sunt mari iubitori ai mersului pe bicicleta. Pentru aceasta, ei si le lustruiesc o data pe an special pentru « dimanche sans voiture ». Va dati seama ce inseamna sa iasa toata lumea cu bicileta sa se plimbe in lung si in lat fara sa ii caxoneze nimeni o zi intreaga si sa mearga « dupa muzica » pe toata latimea soselei… aici imi aduc aminte de Louis de Funes cand se ducea la prima intalnire cu Josefa.
Pe tot parcursul anului se plimba lumea pe bicicleta daca are si daca n-are J. Da !! si daca nu ai bici, te poti plimba cu una pentru ca in diferite parti ale orasului sunt parcari de biciclete puse la dispozitia populatiei contra cost. Iti faci un abonament si te plimbi cu « Villo ».
He he, aici imi aduc aminte ca veneam acasa intr-o noapte cu masina parintilor 😀 si am trecut pe langa o tipa ce se intorcea acasa cu « Villo »..ai ai ai..dimineata pe la 3 ;)).
Avantajele mersului pe bicicleta sunt multiple, dar peste acestea isi face aparitia marele dezavantaj: circulatia extrem de dezordonata. O capitala multiculturala cum este Bruxelles-ul are de a face cu soferi de toate varstele si culorile. Un motiv pentru care ar fi bine sa margi pe bicileta doar la tara ests si faptul ca un tanar sofer care abia si-a luat permisul provizoriu (doar partea teoretica) are dreptul sa conduca insotit de un altul cu experienta. asa e legea, dar asta nu inseamna ca se si respecta!! Nu stii cand ai in spatele tau sau in fata un sofer chiar fara insotitor..
Probabil ca de aceea am auzit o replica de genul „rouler en vélo à Bruxelles sera le suicide”!!
6. De ce varianta aleasa de tine e mai avantajoasa in comparatie cu celelalte?
Nu stiu daca ar fi necesar sa va obosesc citind si eu scriind despre avantaje, va dati seama ca pentru un viitor economist, toate pornesc de la « pret ». Nu zic ca nu mi-ar placea sa ma urc in masinuta mea si sa fug rapid la facultate si sa o « garez » (garer = a parca, preluat de romani in Belgia) rapid in fata casei la intoarcere, sa nu mai simt mirosurile capitalei « underground », dar atata vreme cat consum mai mult decat produc, varianta de care ma folosesc devine prin definitie cea mai avantajoasa.