In continuare, aterizam la Maastricht!! Acolo, reporterul nostru special ne-a intampinat cu un set de informatii proaspete….
– De cati bani ai nevoie pentru a fi student in strainatate: taxe, mancare, cazare, transport, haine, timp liber (intrebarile sunt strict legate de persoana ta, de cati bani ai tu nevoie, nu in general)
Eu am nevoie de ca. 700 Euro pe luna, inclusiv taxa de scolarizare; asta insa in conditiile in care folosesc bicicleta, in timpul liber evit sa produc cheltuieli (iesirile in oras sunt costisitoare, ca. 6 euro per instanta), evit sa mananc in oras (min. 5 Euro fast food) si reduc la minim cheltuielile pe haine si chestiuni similare. Daca as trai la un nivel de placeri decente dupa standardele unui student din Romania, as cheltui aproximativ 850 Euro pe luna.
– cat de usor este sa-ti gasesti un job in strainatate in timpul studentiei
Este foarte dificil deoarece legislatia olandeza este gandita in asa fel incat sa blocheze accesul romanilor pe piata muncii, iar studentii nu fac exceptie. Din contra, in cazul lor nu merita pentru niciun angajator sa faca demersurile necesare pentru a angaja un student roman, deoarece tipurile de joburi de studenti sunt cu venit redus, se refera la nevoi imediate ale angajatorului si piata muncii nu duce lipsa de alternative pentru angajatori intr-un oras universitar ca Maastricht.
Numai pentru acele joburi extrem de rare care necesita un vorbitor de limba romana se pune problema angajarii unui student roman.
Tragicomic este ca doar putini angajatori olandezi cunosc aceasta situatie astfel incat accepta initial studenti romani pentru un job, pentru ca apoi sa le comunice ca s-au razgandit dupa ce isi consulta contabilul. In repetate randuri am observat ce stare ciudata produce acest tip de situatie unui tanar care ar munci mai intens si mai serios decat oricare alt aplicant pentru o suma mai mica.
Mentionez asta pentru a evidentia ca viata de student roman in strainatate nu este un bilet spre un parc de distractii, ci inseamna sa pleci intr-un loc in care nu mai ai sprijinul familiei si prietenilor si in care trebuie sa te straduiesti singur si de 2x mai mult pentru a te descurca. In acelasi timp vreau sa ilustrez si ca societatile din vest nu sunt mai juste decat cea romaneasca.
– cum supravietuiesti- aici poti sa-mi spui de bursa, de job, de orice alta metoda care aduce venit.
Initial am pornit cu avantul ca desi avea sa fie greu as fi facut tot ce era necesar pentru a gasi un job in Olanda. Acest lucru nu a functionat insa, datorita sistemului Olandez care exclude cetatenii romani si bulgari din piata muncii.
In primele luni am lucrat online pentru o companie din Romania, pe salariu romanesc, si partial m-am bazat pe propriile economii. Pentru aproximativ 6 luni am imbinat deci jobul si facultatea cu inceperea propriei afaceri impreuna cu un partener.
Asta a insemnat ca am redus timpul liber la cateva ore pe saptamana. Pe masura ce lucrurile au inceput sa mearga am redus partea de job, iar in prezent ma ocup integral de afacere pentru a-mi asigura existenta.
– cum procedeaza colegii tai romani (daca stii cazuri interesante poti sa/mi recomanzi)
Cunosc un caz de student de master care are un job, am auzit si de un caz al unei persoane care a muncit pentru o scurta perioada intr-un angajament mai ambiguu. Prima varianta functioneaza, a doua nu a functionat. In rest bursele si eforturile parintilor cred ca sunt metodele preferate ale studentilor din Olanda. Majoritatea imbina cele doua, si cu joburi de vara, cu work and travel, sau iau un imprumut. Sunt rare cazurile in care cineva se bazeaza pe o singura sursa de finantare cu atat mai putin exclusiv pe parinti.
– cat ai voie sa lucrezi si cat castigi (cat castigi tu si cam care sunt sumele in general)
Limita este de 10 ore pe saptamana si/sau 400 euro pe luna. In principiu insa doar o mica parte din joburile de student sunt platite cu 10 euro pe ora. Majoritatea se incadreaza la 8 euro pe ora, dar unele si peste 10 euro pe ora.
– te/ai fi descurcat mai usor financiar fiind student in romania si lucrand aici, sau student si angajat in strainatate.
Din pacate niciuna din variante nu este excelenta: in Romania probabil nu poti castiga ca si student mai mult de 60% din necesar, ceea ce inseamna ca trebuie sa acoperi aproximativ 200 Euro. Asta insa in conditiile unui job full time, ceea ce afecteaza performanta in studii si viata de student. Nici in Olanda nu iti poti acoperi costurile intregi dintr-un job de student, dar timpul petrecut muncind este mai mic, deci te poti concentra mai bine pe studii.
Pentru mine ar fi fost acelasi lucru; avand propria companie nu depind decat de masura in care pot sa realizez profit cu ea. In realitate asta inseamna mai mult decat un angajament fulltime, dar intr-o oarecare masura imi pot determina singur programul. Sunt insa situatii in care nu pot amana ceva si compania depinde de mine, astfel incat trebuie sa ratez un seminar sau o lucrare. Asta inseamna probleme cu profesorii, si implicit eforturi suplimentare pentru a avea o performanta ok la scoala.
In Romania ar fi fost mai usor sa jonglez cursurile si prezenta, nu pentru ca in Olanda ar fi mereu obligatorie, ci pentru ca saptamanal trebuie sa ma pregatesc, adica sa citesc literatura de specialitate si sa fac lucrarile obligatorii.
Nu pot sa merg la un seminar nepregatit pentru ca sunt dat afara. In acelasi timp aici nu pot sa predau o lucrare in care sa existe o propozitie copiata de pe internet sau dintr-un articol, si nici nu pot preda lucrari facute superficial. Cand un termen pentru o lucrare este ora 14:00, nu se accepta niciun fel de scuza pentru predarea ei la 14:05. Sistemul acesta strict este uneori greu de digerat, dar impune si un regim in care in continuu invat sa ma organizez si sa prevad probleme, sa le evit sau sa fac strategii pentru a minimiza pagubele.
– o scurta descriere a ta (varsta, in ce tara studiezi, la ce universitate)
Am 24 ani si studiez in Olanda, la Maastricht Univeristy, specializarea Drept European (bachelor). Inainte de asta am absolvit psihologie in Bucuresti, respectiv comunicare in Cluj Napoca.
– o poza cu tine (eventual daca ai una de la cumparaturi sau daca poti sa/ti faci o poza la cumparaturi )