Universitatea Humboldt, Berlin: Interviu cu Adina Mihoc

  1. Acasă
  2. Germania
  3. Universitatea Humboldt, Berlin: Interviu cu Adina Mihoc

Oana B: Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?
Adina Mihoc: În prezent, sunt studentă în semestrul 4 și ultimul al unui program de masterat intitulat Master in British Studies din cadrul Universității Humboldt din Berlin.
Oana B.: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?
Adina M.: În urma absolvirii cu succes al acestui program de 2 ani voi obține o diplomă Master of Arts cu specializare în studii britanice. Aceasta este prima dată când studiez la o instituție din străinătate.
Oana B.: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?
Adina M.: Studiile de licență le-am desfășurat la Academia de Studii Economice din Bucuresti, parte din promoția 2006-2009 a Facultății de Marketing. În acest timp, am participat la Sesiunea de Comunicări organizată în mai 2007 de către ASE la secțiunea ”Economie”. Lucrarea cu titlul ”7 Pași spre Dezvoltare Economică” a fost realizată împreună cu Anca Mihalache. În 2009, imediat după încheierea studiilor licențiale, am început programul de masterat ”Economie Internațioală și Afaceri Europene” din cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, dar mi-am înghețat acest master după un an pentru a pleca la Berlin.
Oana B.: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?
Adina M.: Îmi doream din timpul studiilor licențiale să studiez ca student Erasmus, cu toate că nu mi-am depus dosarul, considerând că nu aveam vreo șansă să fiu admisă. Deja spre încheierea studiilor de licență, mă bătea gândul foarte serios să plec in Germania, datorită faptului că aici majoritatea programelor sunt gratuite. Totodată, vorbeam limba germană la un nivel intermediar și vroiam să îmi îmbunătățesc cunoștințele mai raid decât aș fi putut stând în România. Deși certificatul de limba germană de nivel B1 nu îmi permitea să mă înscriu la programe cu predare exclusiv în germană, existau o varietate de programe în limba engleză. În urma căutărilor pe site-ul DAAD, am ales să aplic la programul Master in British Studies organizat de Großbritannien Zentrum din Berlin datorită aspectului interdisciplinar oferit. Fiind interesată de cultura britanică, aveam ocazia de a alege în semestrul al 2-lea din două opțiuni de specializare disponibile: Economie, Drept și Politică sau Studii culturale, media și management cultural. De asemenea, colectivul de studenți selectați era unul internațional cu specializări anterioare dintre cele mai diverse, ceea ce mi s-a părut foarte interesant. Nu în ultimul rând, aflasem despre renumele și prestigiul la nivel global al Universității Humboldt, situată pe locul 132 în topul QS Top Universities (http://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2011?page=5).
Oana B.: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?
Adina M.: În dosarul de aplicație trimis erau obligatorii următoarele documente: un CV detaliat, o scrisoare de motivație de aproximativ 500 de cuvinte, copii traduse și legalizate a diplomelor de bacalaureat și de licență, împreună cu copii ale notelor obținute în timpul liceului și facultății și copie legalizată a certificatului de limba engleză (în cazul meu, Certificate in Advanced English). Pe lângă acestea, am atașat două scrisori de recomandare din partea profesoarelor mele de la Facultatea de Marketing. În CV cât și în scrisoarea de motivație, am menționat acele aspecte pe care le consideram relevante pentru master: participarea la Sesiunea de Comunicări din cadrul ASE-ului și premiile obținute la olimpiadele de limba engleză și concursuri de eseuri în această limbă.
Aplicația la acest master se finaliza în urma unui interviu  de 15-20 minute cu trei actuali și foști profesori ai Institutului Britanic, interviu realizat prin Skype.
Oana B.: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?
Adina M.: Consider că cel mai important element al aplicației mele a constituit-o scrisoarea de motivație. Prin aceasta, am încercat să prezint studiile anterioare, activitatea profesională și planurile de viitor, astfel încât să reflecte un interes continuu pentru cultura britanică și pentru limba engleză. Scrisoarea mea depășea numărul de cuvinte recomandat – în loc de 500 de cuvinte, ajunsesem la aproape 750 de cuvinte -, dar, din fericire, nu am fost depunctată pentru acest exces.
Oana B.: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?
Adina M.: Aș recomanda acest program în special celor care își doresc să aplice pentru studii doctorale în domeniul cultural sau într-un domeniu interdisciplinar. Accentul în cadrul programului de studii britanice se pune pe însușirea unor cunștințe generale și trasarea unei imagini de ansamblu asupra mai multor domenii – cultură, drept, economie, politică, literatură.
Oana B.: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?
Adina M.: Din fericire, nu am avut parte de obstacole înaintea înscrierii la Universitatea Humboldt. Obstacole de naturală financiară sau administrativă au apărut ulterior. De exemplu, în semestrul al 3-lea era necesar să întreprind un stagiu de practică la o companie din Marea Britanie. Din cauza restricțiilor impuse românilor în această țară, am găsit cu greutate un astfel de loc la agenția de consultanță din Londra, Marker Global.
Oana B.: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?
Adina M.: Elevilor sau studenților care se gândesc să aplice la o universitate din străinătate le-aș recomanda să se interese din cât mai multe surse despre programul ales, orașul sau orașele în care va avea loc și țara respectivă. Nu trebuie exclusă latura materială și, în acest sens, consider că este nevoie de un sprijin exterior, cel puțin pentru prima perioadă, cea de acomodare. Dacă nu vor avea parte de acest sprijin (bursă, ajutor din partea părinților sau rudelor), este bine să se documenteze cât mai bine asupra oportunităților existente pe piața muncii din țara respectivă.
Oana B.: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?
Adina M.: Scrisoarea de motivație este cea mai importantă parte din dosarul de aplicație. Aceasta trebuie să fie cât mai coerentă și relevantă, de aceea i-aș sfătui pe cei care se gândesc să aplice la mai multe universități să fie foarte atenți la cerințele specificate de facultate și să nu trimită aceeași scrisoare cu doar câteva modificări la toate programele alese. De asemenea, aș recomanda celor care doresc să se înscrie în străinătate să ia legătura cu facultatea înaintea trimiterii aplicației pentru a se convinge dacă au înțeles exact ce acte trebuie trimise. În fiecare an, numeroase aplicații sunt respinse din acest motiv în Germania, fiind astfel un efort risipit de partea aplicanțiilor.
Oana B.: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la universitate în străinătate?
Adina M.: Mi-aș fi dorit să fi știut dinainte că nu este atât de dificil să fii acceptat la studii în străinatate și că nu doar cei cu notele cele mai mari beneficiază de această șansă. Motivația ți dorința contează mai mult decât notele din liceu sau din facultate.
Oana B.: Ce planuri de viitor aveți?
Adina M.: În viitor, mi-aș dori să lucrez implementez programe culturale în colaborare cu organizații din Europa, în special cu cele din Marea Britanie și Germania.