Universitatea”Albert Ludwigs” din Freiburg: Interviu cu Irina Petruca

Denisa S.: Ce poziție dețineți în acest moment?

Irina P.: Sunt doctorand în ultimul an, pe domeniul Economie și Afaceri Internaționale.

Denisa S.: Ce diploma ați obținut sau veți obține și de la ce instituție?
Irina P.: Diploma de doctor în economie de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Denisa S.: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?
Irina P.: Am urmat facultatea și deasemeni un master la aceeași universitate, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași. Rezultatele bune la învățătură mi-au adus obținerea unei burse și participarea la diferite programe internaționale, dintre care cea mai importantă pentru mine a fost mobilitatea Erasmus pe masterat,  prin care am putut studia pentru un semestru la Universitatea ”Albert Ludwigs” din Freiburg, Germania.

Denisa S.: Cum v-ați decis să deveniți student la Universitatea”Albert Ludwigs” din Freiburg?

Irina P.: Am ales această universitate dat fiind faptul că am studiat limba germană timp de mulți ani, iar tema mea de licență a fost bazată pe relațiile economice româno-germane. Astfel, dintre toate țările din care aveam de ales, cea mai potrivită pentru mine am considerat a fi Germania, apoi  Universitatea ”Albert Ludwigs” din Freiburg este o universitate de renume pe plan mondial, acest lucru contând de asemenea.

Denisa S.: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) v-a trebuit pentru a avea o aplicație de succes?
Irina P.: Aplicația a constat în pregătirea unui dosar destul de consistent: au contat notele mari, diplome (dintre care cea de limba germană a fost probabil cea mai importantă), un voluntariat în care mă implicasem, o scrisoare de motivație convingătoare, scrisori de recomandare.

Denisa S..: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?
Irina P.: Mi-am pregătit cu conștiinciozitate dosarul de concurs, precum și interviul la care a trebuit să particip.

Denisa S.: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?

Irina P.: Da, cu toată inima aș recomanda Universitatea”Albert Ludwigs” din Freiburg oricărui student român care dorește să studieze în cadrul unei instituții ce îi oferă tot ce este nevoie pentru a face performanță. Este un mediu multicultural, unde va găsi studenți din multe alte țări, unde va avea de ales între multe activități extrașcolare și de relaxare.

Denisa S.: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la acest nivel de performanță?

Irina P.: Pentru a ajunge cu bine la finele unui doctorat a fost nevoie de unele sacrificii, efort, interes, dăruire, însă toate acestea merită cu scopul împlinirii a ceea ce mi-am propus. Nu văd niciun obstacol care să-mi fi stat în cale, iar dacă a fost vreunul, sper că l-am transformat cu succes în oportunitate.

Denisa S.: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România?

Irina P.: Sfatul meu pentru elevii români este să aleagă universitatea unde vor studia în funcție de ce are aceasta bun a le oferi, să nu aleagă în funcție de alții, de modă sau din alte astfel de motive. Este bine să se regăsească în mediul în care își vor desfășura activitatea ca și studenți, să-l simtă familiar, un mediu în care să își facă prieteni și să se poată concentra pe studiu.

Atât pe elevi cât și pe studenți, i-aș sfătui să muncească pentru ceea ce doresc să realizeze, căci munca este drumul cel mai sigur și cu cele mai mari satisfacții.

Denisa S.: Ce le-ati recomanda elevilor/studenților din România să nu facă?

Irina P.: Să nu se bazeze pe noroc sau pe anumite conjuncturi fericite în care speră să îi pună viața, ci pe propriile forțe și pe cunoștințele acumulate.

Denisa S.: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la colegiu?

Irina P.: Mi-aș fi dorit să fi cunoscut mai multe experiențe ale celor care au studiat acolo, deși până la urmă adaptarea s-a dovedit a fi foarte facilă.

Denisa S.: Ce planuri de viitor aveți?
Irina P.: Îmi doresc urmarea unei cercetări postdoctorale.