Universitati Need-Blind vs. Universitati Full-Need

  1. Acasă
  2. aplicatii SUA
  3. Universitati Need-Blind vs. Universitati Full-Need

Multi elevi romani sunt tentati sa aplice la universitatile need-blind pentru studenti internationali, crezand ca au mai multe sanse sa obtina ajutor financiar in acest fel. Dar acest lucru e departe de adevar. Cred ca problema cea mai mare e ca termenii sunt adesea confundati.
Ca sa intelegeti conceptele, trebuie sa stiti ca majoritatea universitatilor au un Departament de Admitere separat de Departamentul de Ajutor Financiar.
Need-blind = o universitate accepta studenti fara sa se uite la situatia lor financiara. Aplicatia ta pentru ajutor financiar nu ajunge deloc la Biroul de Admitere pana se fac deciziile. Asa ca Biroul de Admitere nu are cum sa stie de cati bani ai tu nevoie ca sa mergi la universitate. Departamentul de Ajutor Financiar e cel care ia decizia despre cat de multi bani sa iti dea. Ei tin cont de aplicatia ta de ajutor financiar si de cati bani au ei la dispozitie, dar nu de aplicatia ta pentru admitere. Daca nu au suficienti bani sa iti acopere toate cheltuielile, nu ti le vor acoperi indiferent cat de buna e aplicatia ta.
Opus termenului de need-blind e termenul need-aware.
Need-Aware= universitatea tine cont de situatia financiara a studentilor cand se hotaraste pe cine sa accepte. Departamentele de Admitere si Ajutor Financiar lucreaza impreuna ca sa hotarasca pe cine accepta si pe cine nu, luand in considerare si cat de puternica e aplicatia ta pentru admitere, cat si de cati bani ai nevoie ca sa mergi la universitate. De obicei se procedeaza in felul urmator: cei mai puternici candidati pentru admitere sunt acceptati indiferent de cat de mult ajutor financiar au nevoie. Si pentru ca scoala ii vrea foarte mult, le ofera toti banii de care au nevoie pentru a isi putea permite sa mearga acolo la universitate, sau suma maxima pe care au voie sa o ofere unui candidat. Dupa aceea, Departamentul de Ajutor Financiar calculeaza cati bani mai raman ca sa fie distribuiti celorlalti candidati. In functie de aceasta suma, candidatii care sunt mai mult sau mai putin borderline (universitatea ii vrea, dar nu atat de tare incat sa cheltuiasca prea mult pe ei daca nu mai sunt destui bani) pot fi acceptati sau nu. Daca universitatea vrea doi studenti din aceasta categorie cam la fel de mult dar nu isi permite sa accepte decat unul, probabil il va accepta pe cel care le cere mai putini bani.
Full-Need = odata ce te-a acceptat, universitatea iti va da tot ajutorul financiar de care ai nevoie pentru a merge acolo.
O universitate full-need poate fi need-blind sau need-aware. La fel, o universitate need-blind poate fi full-need sau nu.
Indiferent daca sunt need-blind sau need-aware, universitatile care nu sunt full-need pot avea o suma maxima de ajutor financiar pe care sunt dispusi sa o acorde unui singur student. De exemplu, daca aceasta cifra e de 20000 dolari pe an si voi aveti nevoie de 40000 dolari pe an, nu va vor da mai mult de 20000 dolari, indiferent cat de tare va vor. Aceasta suma variaza de la universitate la universitate, si unele o fac publica, altele nu.
Din cele de mai sus, ar trebui sa fie clar ca daca o universitate e full-need sau nu e mai important decat daca e need-blind sau nu.
Sunt mult prea putine universitati care sunt atat need-blind cat si full-need. Din cate stiu eu, lista se rezuma la 3: Harvard, Princeton, Yale. E posibil sa fie mai multe insa si sa nu stiu eu. Dar oricum, aceste universitati sunt cele mai bogate (ganditi-va ca nu se uita la cati bani cheltuiesc pentru studenti), dar in acelasi timp si cele mai competitive.
Cum puteti afla daca o universitate e need-blind, need-aware sau full-need? De pe site-ul ei! Mare atentie insa! Uitati-va la sectiunea pentru studenti internationali! De exemplu, multe universitati sunt need-blind pentru studentii americani si need-aware pentru studentii straini. Daca o universitate nu spune ca e need-blind sau nu pentru studentii internationali, atunci puteti fi siguri ca nu este. Daca ar fi, atunci s-ar lauda cu siguranta cu asta. Acelasi lucru despre full-need.
Sper ca acest post sa va ajute sa nu mai confundati termenii, si sa intelegeti mai bine cum functioneaza sistemul prin care universitatile americane se hotarasc cui sa ii dea ajutor financiar si cui nu.
Ana-Maria Neferu, la momentul publicarii acestui articol, studenta in anul 3 la University of Richmond, SUA, specializarea Chimie si subspecializarea Studii de Mediu.

Meniu