Licenta in SUA: Universitati sau colegii?
Daca ai aruncat o privire spre sistemul de invatamant american ai aflat probabil o trasatura dubioasa: exista mai multe feluri de institutii abilitate de a oferi o diploma de licenta. Intre institutiile private, exista doua mari categorii: universitatile si colegiile de arte liberale. Diferenta formala intre ele este ca universitatile contin un colegiu, si in plus scoli doctorale, de medicina, de drept etc. De exemplu, universitatea Harvard contine Harvard College care include toti studentii la ciclul de licenta, dar scoala de drept, cea de business si diversele scoli doctorale. In coltul opus, scoli precum Amherst College si Williams College sunt concentrate in totalitate pe studenti la ciclul licenta.
Care sunt insa diferentele practice dintre cele doua feluri de institutii de invatamant superior? As spune ca in principiu colegiile de arte liberale ofera o educatie mai personalizata si probabil in multe cazuri superioara, pe cand universitatile ofera mai multe oportunitati. Asta este un trend general, si nu desigur nu e universal valabil. Dar o sa incerc sa explic pe ce imi bazez aceasta afirmatie.
Educatia – locul studentului
Desi toate universitatile anunta cu trufie ca studentii sunt pusi pe primul loc la ei, nu e niciun secret ca aproape toti profesorii de la aceste universitati sunt angajati si promovati pentru activitatea lor de cercetare. Pus la un loc cu faptul ca universitatile au in general mai multi studenti decat colegiile, rezulta o situatie in care studentilor nu li se da atat de multa atentie pe cat ar fi nevoie. Acum, asta nu inseamna ca in universitati nu exista profesori dedicati actului predarii; doar ca spre deosebire de colegii, a fi un bun pedagog nu este o conditie pentru aceste posturi, si multi clar nu o indeplinesc. In plus de asta, multe cursuri la universitati – in special cele introductive pe care studentul trebuie sa le ia in primii ani – sunt predate in niste amfiteatre imense – si acei profesori faimosi uneori predau numai partial cursurile (o parte sunt predate de studenti doctorali si cercetatori post-doctorali). Nu vreau sa spun ca nu daca te duci la Princeton sau la Harvard nu vei primi o educatie de calitate. Trebuie insa sa fii un pic mai independent decat ar trebui sa fii la un loc ca Williams, unde esti tinut de mana mai mult.
Oportunitatile care ti se ofera
In ceea ce priveste oportunitatile, lucrurile stau aproximativ pe dos. Campusurile universitatilor de top sunt locuri unde toate companiile de top vin sa recruteze. La Harvard si Yale e un obicei ca in fiecare toamna bancile de pe Wall Street isi trimit reprezentanti in campus pentru a discuta cu studentii in ani terminali care doresc sa aplice pentru unul din joburile ultra-competitive (si foarte bine platite) pe care aceste institutii le ofera.
Eu personal am avut experienta unei altfel de oportunitati atunci cand aplicam la programe de doctorat. Ca student la o universitate mare, am putut in anii de facultate sa lucrez cu un profesor foarte cunoscut. Apoi, cand mi-am depus dosarul pentru programe de doctorat, am auzit destul de des replica despre cat de impresionati au fost de scrisoarea de recomandare pe care am primit-o de la profesorul meu. Adevarul este ca cu cat un profesor este mai cunoscut, cu atat cuvintele lui valoreaza mai mult pentru altii. Ar trebui sa stii din start ca daca mergi la un colegiu de arte liberale este foarte mica probabilitatea sa fii implicat in cercetare de cel mai inalt nivel. Pe partea cealalta, la Harvard eu am multi prieteni care au publicatii in Nature si Science din anii de undergraduate.
In concluzie
Universitatile si colegiile ofera doua experiente diferite a ceea ce inseamna sa fii student in SUA. Nivelul de educatie primit depinde de fiecare colegiu si universitate, dar probabil ca regula colegiile ofera o educatie superioara datorita cursrurilor de dimensiuni mai mici. In colegii vei gasi o comunitate mult mai stransa atat intre studenti cat si intre studenti si profesori, dar in general o legatura mai putin stransa intre campus si lumea din exterior. In universitati trebuie sa fii mai independent atat in educatia ta cat si in viata de zi cu zi, insa cel putin in campusurile universitatilor de top vei gasi mai multe oportunitati de cercetare si angajare.
Stefan Andrei Anghel are o diploma de licenta in Biologie Celulara si Moleculara de la Harvard College (2012). In toamna anului 2012 va incepe studiile doctorale in acelasi domeniu la University of Chicago.