Université Panthéon-Sorbonne via Université d’Orléans, Paris: Interviu cu Ana Boata
LSRS Franţa a stat de vorbă cu Ana Boata, absolventă Master în cadrul Universitatii Paris 1 Panthéon-Sorbonne, Paris, Franţa.
LSRS Franţa: Unde studiaţi sau lucraţi, şi ce poziție dețineți în acest moment?
Ana Boata: În prezent deţin funcţia de economist junior în cadrul unei companii de brokeraj franceză, leader pe piaţa franceză şi top 7 la nivel european.
LSRS Franţa: Ce diplomă ați obținut sau veți obține și de la ce instituție? Aţi studiat anterior şi la alte instituţii din străinătate?
AB: În anul 2010 am obţinut diploma de masterat în Finanţe-Bănci în cadrul universităţii Sorbona din Paris. Anterior celor doi ani de masterat am urmat cursurile universităţii din Orléans în cadrul unui schimb universitar de un an.
LSRS Franţa: Unde ați studiat în România și ce performanțe ați avut?
AB: În Romȃnia am urmat cursurile liceului de informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti în cadrul căruia am participat la diferite olimpiade naţionale, mai ales de franceză şi chimie. Ulterior, în urma examenului de admitere, am intrat la Academia de Studii Economice în cadrul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori.
LSRS Franţa: Cum v-ați decis să studiaţi în străinătate şi la instituţia aleasă?
AB: Dată fiind pasiunea pentru limba şi cultura franceză, dezvoltată în urma nenumăratelor schimburi cu Institutul Francez din Bucureşti, cȃt şi interesului pentru lumea finanţelor, am decis să candidez pentru o bursă Erasmus cu scopul de a urma cursurile celui de al doilea an universitar la Universitatea de Studii Economice din Orléans.
LSRS Franţa: Ce fel de pregătire (cursuri, activități extrașcolare, premii) aţi prezentat în aplicaţie?
AB: Aplicaţia la acest tip de burse se bazează pe rezultatele obţinute în primul an universitar, pe nivelul de limbă străină, CV, proiect de studii, cȃt şi motivaţia de care studentul dă dovadă în cadrul interviului cu cadrul profesoral. În cazul meu, deţineam deja un certificat de limba franceză nivel avansat obţinut în cadrul Institului Francez din Bucureşti şi în acelaşi timp eram membru activ al Asociaţiei Studenţilor Francofoni din Romȃnia. Cȃt despre performanţele universitare, participarea la diverse sesiuni de comunicări ştiintifice, o bună poziţie în clasamentul anual cȃt şi recomandările din partea corpului profesoral au fost un element decisiv pentru succesul dosarului meu.
LSRS Franţa: Care este cel mai important lucru pe care l-ați făcut pentru a avea o aplicație de succes?
AB: Din punctul meu de vedere cel mai important element al dosarului meu a fost o motivaţie puternică de a reprezenta Academia de Studii Economice în străinătate pe care am încercat să îl scot cȃt mai mult în evidenţă în cadrul interviului de selecţie cȃt şi prin proiectul meu profesional. În plus, implicarea în diverse proiecte universitare în cadrul asociaţiei studenţilor francofoni din Romȃnia cȃt şi cea a studenţilor în Finanţe au fost două elemente foarte apreciate de cadrul profesoral.
LSRS Franţa: Ați recomanda unui student din România instituția la care studiați/ați studiat și de ce?
AB: Fără nici cea mai mică ezitare. Pe lȃngă prestigiul internaţional de care Universitatea Sorbonna din Paris se bucură, cursurile şi formaţiunile universitare pe care această universitate le oferă sunt excepţionale, atȃt din prisma corpului universitar (un „mélange” foarte reuşit între lumea universitară şi profesională, cȃt şi prin oportunităţile pe care le oferă la terminarea studiilor (stagii remunerate în cadrul celor mai importante companii franceze sau multinaţionale cȃt şi o recunoştinţă eternă a calităţii parcursului universitar).
LSRS Franţa: Care au fost obstacolele pe care a trebuit să le depășiți pentru a ajunge la universitate în străinătate?
AB: Un prim obstacol, şi de altfel în multe cazuri decisiv, a fost cel financiar. În cele mai multe cazuri, bursele sunt foarte selective şi nu foarte numeroase. În Franţa noţiunea de bursă de merit este aproape inexistentă…
LSRS Franţa: Ce sfat aveți pentru elevii/studenții din România care se gȃndesc să îşi continue studiile în străinătate?
AB: Desigur, rezultate universitare excepţionale şi implicare în cȃt mai diverse activităţi extra-şcolare sunt elemente obligatorii pentru o aplicaţie de succes. În schimb, sfatul meu este de a da dovadă de perseverenţă, motivaţie, pasiune pentru domeniul în care vor să dezvolte o carieră de succes cȃt şi interes pentru ţara gazdă (ceea ce va atenua dorul de casă). Nimic nu este imposibil atunci cȃnd vrem să reusim!
LSRS Franţa: Ce le-aţi recomanda elevilor/studenților din România să nu facă atunci cȃnd aplică în străinătate?
AB: O aplicaţie cȃt mai bine construită, completă, sinceră, capabilă să facă diferenţa va fi mereu apreciată în cadrul universităţilor din străinătate.
LSRS Franţa: Ce ați fi dorit să fi știut acum X ani când ați aplicat la universitate în străinătate?
AB: Mi-aş fi dorit să ştiu cȃt de mult cunoaşterea a minimum două limbi străine la perfecţie poate face diferenţa in multe situaţii, şi aici mă refer mai ales la importanţa certificatelor de limbă străină. Romȃnii trebuie să ştie să îşi valorizeze potenţialul pe care îl au pentru limbile străine, unul din punctele slabe al celor mai mulţi străini.
LSRS Franţa: Ce planuri de viitor aveți?
AB: Pe viitor mi-aş dori să urmez un MBA în domeniul ştiinţelor economice într-una din universităţile de prestigiu americane. Desigur întoarcerea în Romȃnia este una din opţiunile de termen mediu pe care o iau în calcul cu cea mai mare seriozitate. Între timp, încerc să construiesc o carieră cȃt mai solidă în domeniul activităţilor de piaţă şi mai ales ca şi economist. După cum se spune: un economist de prestigiu este acela care va explica cu precizie mȃine de ce ceea ce a prezis ieri nu s-a produs astăzi!