University of Derby, Anglia: Povestea Cristinei Neguț

  1. Acasă
  2. Marea Britanie
  3. University of Derby, Anglia: Povestea Cristinei Neguț
University of Derby

Am început să lucrez în domeniul organizării de evenimente în ultimul an de facultate, în timp ce studiam în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA în București. Postul presupunea muncă specifică de secretariat în cadrul unei companii care activează de 13 ani în domeniul organizării de evenimente, oferindu-mi în același timp oportunitatea de a mă implica în proiectele propriu-zise și de a învăța pe parcurs “dedesubturile” meseriei. Am reușit să îmbin cu succes munca cu studiile și să termin facultatea cu rezultate bune și nota 10 la licență.

După un an, îmi plăcea atât de tare ce făceam încât am decis că aș vrea să aprofundez domeniul printr-un Master. Au urmat îndelungi căutări pe Internet în urma cărora am descoperit că în România oferta era inexistentă pentru un Master în organizarea de evenimente. Un singur Master găsit cuprindea un modul general care aborda organizarea de evenimente, dat atât. Am făcut pasul următor și am căutat un Master în străinătate. Apăreau deja alte probleme: Care ar fi fost costurile? Eram pregătită să plec? O să mă descurc? Merită efortul financiar? O să mă întorc apoi în țară? O să reușesc să mă adaptez acolo? Și viața mea de aici, prietenii, familia?…

Am ales două facultăți din Anglia despre care găsisem mai multe informații pe Internet. Am solicitat mai multe detalii și cei de la University of Derby au dat dovadă de promptitudine și bunăvoință în a-mi răspunde la toate întrebările. Mi-au trimis pe adresa poștală un prospect cu prezentarea cursurilor și am continuat să corespondez cu reprezentanții biroului pentru studenții străini.

Pentru a aplica la Masterul în Events Management era necesar să pregătesc un dosar care să includă un eseu în care să-mi motivez alegerea, două recomandări (preferabil una de la facultate și una de la locul de muncă, în măsura în care acesta era relevant pentru Master), plus documentele legalizate și traduse care să ateste finalizarea studiilor universitare. Am primit o recomandare de la profesoara care îmi predase Științele comunicării, Sociologie, inclusiv un modul în limba engleză, pe care îl absolvisem cu 10. Am adăugat și o recomandare din partea șefei mele de la compania de organizare de evenimente, în care menționa interesul meu avid în a învăța tot ce ține de acest domeniu, progresele făcute prin activitatea mea în cadrul companiei și faptul că este foarte mulțumită de performanțele mele.

Pregătirea recomandărilor și a eseului a fost partea cea mai importantă pentru a mă asigura că voi avea o aplicație de succes. S-a dovedit a fi destul de dificil să mă limitez la o pagină pentru a motiva alegerea mea și a explica de ce acest domeniu mă atrage, mă ambiționează și mă determină să văd fiecare zi ca pe o nouă provocare.

Am urmat Masterul la University of Derby în campusul din Buxton, un orășel mai mic, aflat la 20 de mile de Derby. M-a impresionat plăcut implicarea profesorilor în pregătirea studenților, disponibilitatea lor în a oferi sfaturi și sugestii de îmbunătățire pentru proiectele pe care le aveam în lucru. M-am lovit însă de atitudinea rece a englezilor, motiv pentru care majoritatea prietenilor pe care mi i-am facut acolo au fost tot studenți străini. M-am lovit din nou de o barieră atunci când a trebuit să fac practică, nu numai pentru că străinii sunt priviți cu reticență (în mare parte pentru că acceptă să muncească pe bani mai puțini, ocupând locurile de muncă disponibile), ci și pentru că într-un oraș mic oportunitățile sunt destul de puține. În Derby erau trei-patru firme de evenimente și numai în grupa mea erau 5-6 persoane pe semestru care căutau un loc pentru a face practică.

Am reușit să primesc o ofertă de a face practică în cadrul companiei KC Jones Conference & Events din Derby, care avea exact același profil ca Ralcom Exhibitions, compania pentru care lucrasem în România. Era o firmă mică, cu 5 angajați, care se axa pe organizarea evenimentelor business, în mare parte congrese și conferințe. Însă am reușit doar prin sprijinul acordat de coordonatorul de Master – Directorul Asociației Zonale de Organizare de Evenimente din East Midlands, care m-a susținut și m-a recomandat directoarei de la KC Jones.

Aș recomanda facultatea și altor studenți pentru calitatea studiilor, pentru implicarea și mai ales experiența în domeniu a profesorilor. Fără excepție, toți lectorii activau în domeniu, fie pe cont propriu, fie prin implicarea în proiecte mari la nivel național, de tipul ”Liverpool – capitala europeană a culturii”. A fost deosebit de interesant și de util să avem studii de caz reale, explicate chiar de către cei care au făcut parte din echipa proiectului respectiv.

Pentru a putea obține și experiența practică și a avea libertatea de alegere pentru a se putea implica în cât mai multe proiecte interesante, i-aș recomanda unui viitor student să ia în calcul o facultate situată într-un oraș mai mare. Pe durata studiilor mele în Anglia, am găsit nenumărate oportunități interesante, dar în orașe mari ca Londra, Manchester, Liverpool.. .Cred însă cu tărie că Marea Britanie este alegerea perfectă pentru aprofundarea studiilor în domeniul organizării de evenimente, prin oportunitățile de studiu pe care le oferă, cât și prin gama largă de evenimente în care un student se poate implica pentru a dobândi experiența practică atât de importantă.

Mi-aș fi dorit ca la momentul la care am aplicat la Master să știu mai multe despre procedura de obținere a unui permis de muncă. Pentru a putea lucra 40 de ore pe săptămână ca student a trebuit să urmez un proces destul de anevoios care a inclus și un interviu și care s-a concretizat prin obținerea permisului respectiv abia după o lună de zile.

M-am întors în România, și în prezent lucrez ca organizator de evenimente la aceeași companie, fiind implicată nu numai în managementul conferințelor în desfășurare, dar și în îmbogățirea agendei viitoare prin atragerea unor noi evenimente internaționale.

Mult succes tuturor care decid să facă pasul de a studia în străinătate, sunt convinsă că veți savura din plin experiență!

Cristina Neguț