VIDEO: Un sfert dintre studenții plecați din țară ar vrea să se întoarcă acasă

  1. Acasă
  2. LSRS în presă
  3. VIDEO: Un sfert dintre studenții plecați din țară ar vrea să se întoarcă acasă

Târgurile de educaţie cu oferte în străinătate scot din sistemul nostru de învăţământ mii de tineri an de an. Ei aleg să studieze în Marea Britanie, Franţa, Danemarca sau Statele Unite pentru că îşi şi găsesc un loc de muncă acolo, potrivit pregătirii lor. Ceea ce nu se întâmplă şi în România, unde se gândesc să se întoarcă numai dacă au ce face.

Încă din clasa a unsprezecea, Cosmina a plecat să-şi termine studiile în Statele Unite.

În America, a studiat cu sârguinţă. Ambiţia de a reuşi a ajutat-o să-şi găsească un serviciu la care alţii pot doar visa: economist la Google, în Silicon Valley. Acum, Cosmina îşi pregăteşte doctoratul la Universitatea din Oxford. Deşi a petrecut aproape jumătate din viaţă în Occident, Cosmina şi-ar dori să revină în ţară.

„Cel mai uşor ar fi să rămân în străinătate. Ştiu cum să obţin un loc de muncă acolo, cum să merg mai departe. Dar mi-aş dori să vin în România. Sunt atâtea lucruri de făcut în ţara asta. Sunt atâtea proiecte pe care putem lucra”, a spus Cosmina – doctorand în economie la Universitatea din Oxford.

Asemenea ei, alţi peste şapte mii de tineri români studiază în Occident. Singurul mod prin care absolvenţii români s-ar întoarce în ţară ar fi o strategie naţională de integrare a acestora în piaţa muncii. O variantă ar fi crearea unui centru de excelenţă:

„Ideea e de-a reuni, de-a face o punte de legătură între experţii din diaspora şi cei din România. De la China, Europa, America de Nord, America de sud, Orientul Mijlociu. Orice român format într-o universitate bună poate să contribuie în domeniul său de expertiză: de la economie, finanţe, bănci şi ştiinţe sociale, până la psihologie. ‘Vrem să venim acasă’ – e un mesaj reprezentativ al membrilor noştri”, a declarat Dan Nechita – secretarul general al Ligii Studenţilor Români din Străinătate.

Studiile arată că mai bine de un sfert dintre cei care-au plecat la studii în afara ţării ar vrea să se întoarcă acasă.

Aproape 90 % dintre ei spun că ar face acest pas pentru o ofertă profesională care să-i motiveze.

Mai bine de jumătate ar accepta o slujbă în România, dacă ar fi plătiţi cu sume cuprinse între 400 şi 1.000 de euro.

O gală a Ligii Studenţilor Români din Străinătate va avea loc la Bucureşti chiar pe 8 ianuarie. Tinerii care s-au evidenţiat peste hotare vor fi premiaţi şi încurajaţi încă o dată să se întoarcă definitiv în ţara lor.

Reportaj realizat de Digi24 pe data de 5 ianuarie 2013. Click pentru a viziona reportajul TV integral.