Young Leaders (1): Alexandra Nae, de la Young Leader la Coordonator LSRS SUA și Mentor în Young Leaders Filiale
Alexandra s-a născut în București şi datorită îndrumării părinţilor, a avut şansa de a studia la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” încă din anii gimnaziului. Tot acolo a absolvit liceul și și-a descoperit pasiunea pentru arhitectură, din plăcerea de a îmbina matematica, geografia, fizica și arta, domenii în care a participat la competiții nationale și internaționale. Ȋn prezent, Alexandra este studentă în anul II la Bryn Mawr College, în Philadelphia, Statele Unite, unde studiază arhitectură şi dezvoltare urbană. La finalul studiilor va obţine licenţa în Growth and Structure of Cities, cu specializare în Architectural Design, ulterior, dorind să obțină un Masterat în Arhitectură și să urmeze această profesie care o pasionează, deoarece o provoacă să creeze mereu altceva, ne mărturisește tânăra. În paralel dorește să se implice în proiecte de dezvoltare urbană, iar unul dintre obiectivele Alexandrei este să contribuie la dezvoltarea orașelor din România.
Atunci când nu este studentă, încearcă mereu să își găsească timp pentru toate activităţile ce îi sunt dragi, pentru sporturi mai mult sau mai puțin obișnuite, pentru voluntariat, dar mai ales pentru prieteni şi familie. În prezent Alexandra este Coordonator al Programului Mentorat LSRS și Coordonator al Filialei LSRS SUA.
Alexandra, ce a însemnat pentru tine programul Young Leaders LSRS?
Programul Young Leaders LSRS a însemnat șansa de a descoperi cum funcționează o organizatie bazată exclusiv pe voluntariat și dorința de a contribui la dezvoltarea țării. De asemenea, a însemnat șansa să mă pot implica în toate departamentele LSRS, descoperind ce presupune fiecare dar și ce mă atrage mai mult. Nu în ultimul rând, programul m-a ajutat să descopăr oameni minunați și să leg prietenii cu mulți din membrii familiei LSRS.
Descrie-ne puțin experiența ta în calitate de Young Leader LSRS.
Experiența ca YL LSRS a fost una extrem de constructivă și o recomand cu căldură oricui dorește să își dezvolte abilitățile de lider și să descopere mai multe despre LSRS. În cadrul programului Young Leader LSRS, am lucrat cu toți membrii Consiliul Director iar în fiecare lună am avut ca mentor pe unul dintre vice-președintii departamentelor, secretarul general și președintele LSRS. Aceștia mi-au explicat cum functionează fiecare departament, ce sarcini au de îndeplinit în funcția respectivă și m-au implicat în activitatea lor.
Care au fost realizările tale ca și Young Leader LSRS? Dar dificultățile întâmpinate?
Ca Young Leader, am reușit să cunosc o mare parte din voluntarii Ligii dar și să învăț ce presupune coordonarea unei astfel de organizații, de la imaginea de ansamblu până la detaliile specifice fiecărui department. De asemenea, în această perioadă am avut șansa să fiu numită Coordonatorul Filialei SUA, iar această experiență îmi este extrem de utilă în activitatea mea în filială. Cred că o astfel de experiență poate fi extrem de benefică oricărui coordonator de filială, deoarece acestea se bazează pe aceleași principii aplicate la o scară mai restrânsă.
Nu pot spune că am întâmpinat dificultăți, însă uneori mi-aș fi dorit ca zilele să aibă mai multe ore, pentru a absorbi cât mai multe informații. Una dintre experiențele din care am învățat cel mai mult, a fost implicarea mea activă în organizarea Galei LSRS 2014, alături de Adina Vințan, Project Managerul galei și mentorul meu din acea lună.
Descrie-ne pe larg relația cu mentorii tai.
Relația cu mentorii a fost una deschisă și apropiată, în care am simțit dorința lor să împărtășească cu mine cât mai mult din activitatea lor iar eu m-am simțit confortabil să cer lămuriri acolo unde aveam întrebări sau curiozități. De asemenea, fiecare m-a facut să mă simt parte a echipei lor pe perioada colaborării noastre și m-au implicat active în proiectele lor.
Care a fost interacțiunea ta cu fiecare membru CD/mentor? Descrie-ne în câteva fraze fiecare experiență.
Am început programul Young Leaders în forță deoarece, în prima rundă a programului, am lucrat cu Adina Vințan, de la care am învățat despre activitatea Departamentului Relații Externe, stabilirea de parteneriate și colaborarea cu societatea civilă, mediul de afaceri și Statul Român dar nu numai. Apoi am trecut pe la Departamentul Filiale, alături de Alina, unde cel mai interesant a fost să descopăr munca necesară coordonării simultane a peste 35 de filiale și reprezentanțe. De asemenea, am fost inspirată de proiectele colegilor din filiale, informații utile activității noastre aici în SUA. În luna Galei LSRS 2014 am lucrat simultan cu Maria-Magdalena și Adina, ambele stâlpi ai organizării evenimentului. Am fost bucuroasă să mă pot implica activ în organizare și am descoperit ce presupune organizarea unui eveniment de asemenea anvergură. În runda a patra a programului, am colaborat cu Alexandra Sasu, VP al Departamentului Comunicare, de la care am aflat despre inițierea și menținerea legăturilor cu presa dar și despre campaniile de promovare a Ligii. Ultima rundă a fost ca o recapitulare a tot ce am învățat în lunile precedente, deoarece Dan, mentorul meu din această lună, este implicat în monitorizarea și dezvoltarea întregii activitități LSRS.
Dupa 5 luni de formare, te simti pregătită pentru o poziție de conducere în LSRS?
După cele cinci luni de formare, pot spune că mă simt pregătită pentru poziția de conducere, în particular pentru coordonarea Filialei SUA și de asemenea mai bine pregătită pentru coordonarea programului Mentorat. În această perioadă, am aflat multe informații pe care le pot folosi pentru a duce la un alt nivel atât programul de Mentorat cât și activitatea filialei. Cel mai important însă, este faptul că simt Liga mult mai aproape și în consecință mă simt mai motivată ca oricând să mă implic în LSRS.
Ai recomanda acest program voluntarilor LSRS? De ce?
Îl recomand tuturor voluntarilor LSRS cu dorință de perfecționare și dezvoltare a calităților de lider. Indiferent de poziția pe care o ocupă în prezent, oricine va beneficia de această experiență completă se va simți mai pregătit atât pentru activitatea în care este implicat în paralel cu programul Young Leader dar și pentru o poziție de conducere în LSRS.
Cum ai califica în 3 cuvinte programul Young Leaders?
Complet. Motivațional. Interactiv.
Ce ai vrea să le transmiți voluntarilor LSRS?
Faceți cu plăcere tot ceea ce faceți, pentru că munca de voluntariat aduce satisfacții doar atunci când este făcută cu pasiune și motivare. Nu ezitați să vă implicați mai mult, deoarece legătura voastră cu LSRS, satisfacția personală dar și contribuția voastră la proiecte de impact pentru țară, se dezvoltă proporțional cu munca depusă. România și diaspora românească au nevoie de oameni ca voi, care să aducă speranță și schimbare! Împreuna putem realiza orice ne propunem!