Young Leaders 1: Interviu cu Tudor Oprea, de la Young Leader la VP adjunct Relații Externe
Tudor s-a născut în Brașov, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, în opinia tânărului. La varsta de 10 ani, împreună cu părinții și sora lui de 4 ani, Tudor a emigrat în Toronto, Canada. După terminarea liceului a urmat un BA with Honors în Psihologie la Universitatea York din Toronto, după care s-a înscris la masterat în Suedia la Universitata Umea în domeniul Sănătății Publice, pe care îl va absolvi în Mai 2014, în prezent fiind masterand în al doilea an. Pregatirea sa academică sugerează un viitor profesând ca și psiholog sau în domeniul sănătății, dar Tudor ne mărturisește că este în egală măsură pasionat și de alte profesii (nu neapărat practicate la școală) precum politici publice, și cam tot ce ține de științele sociale.
În timpul liber activitățile preferate ale tânărului sunt sportul (fotbal, baschet și volei), muzica, socializarea (pe cât posibil), și vizualizarea documentarelor pe diferite teme (mai ales astronomia și științele).
Tudor ne mărturisește că a rămas legat de țara în care s-a născut, și a fost ținut în temă cu parcursul politic și economic al țării, având șansa ca în cei 15 ani cât a stat în Canada să își petreacă toate vacanțele în România la bunici sau rude. Tudor ne spune că nu știe ce îi rezervă viitorul apropiat, dar speră să se vadă în România cât mai curând, încercând să își joace rolul la reorientarea țării spre un viitor mai bun și sustenabil.
Tudor, ce a însemnat pentru tine programul Young Leaders LSRS?
Programul Young Leaders LSRS a fost șansa mea de a afla cât mai multe despre toate departamentele și activitățile Ligii. A fost ca o portiță pentru mine care, odată deschisă, mi-a permis să mă implic din ce în ce mai mult în proiecte de care nu știam prea mult înainte. O lună petrecută în fiecare departament a fost destul pentru a-mi permite să văd în mare cu ce se ocupă fiecare departament și ce taskuri le revin, și în același timp a fost o excelentă șansă de a creea noi relații între departamente. Programul Young Leaders mi-a permis să mă implic în LSRS la un alt nivel, și este un program pe care l-aș sugera tuturor celor care vor să contribuie mai mult și cred în valorile Ligii!
Descrie-ne puțin experiența ta ca Young Leader LSRS.
Experiența mea ca Young Leader a fost una foarte pozitivă. Am avut șansa de a învăța despre activitățile unui ONG din toate punctele de vedere prin comunicarea directă cu Vicepreședinții fiecărui department timp de o lună. Am aflat printre altele și despre diferitele metode de finanțare, modalitățile de comunicare cu partenerii externi, cu membrii și voluntarii, și în acelasi timp cum se folosesc diferitele platforme de comunicare de social media. Am avut șansa de a afla multe detalii despre toate proiectele în care Liga este implicată, și mai important am avut posibilitatea de a mă implica direct în ce proiecte credeam că sună mai interesant și pentru care aș avea ceva de adăugat echipei.
Care au fost realizările tale în calitate de Young Leader LSRS? Dar dificultățile întâmpinate?
Ca Young Leader LSRS realizările cele mai mari au fost interactiunile cu mulți din voluntarii care ajută zi de zi în menținerea LSRS-ului și care facilitează ascensiunea acestei organizații ca una de maximă importanță pentru orice student care dorește să studieze în străinătate, și mai important, pentru acei studenți care vor să se întoarcă în România și să aplice din lecțiile învățate în diasporă pentru progresul României. Datorită interacțiunilor cu acești oameni frumoși, munca alături de ei și schimbul reciproc de idei am avut posibilitatea să fiu numit VP adjunct în Departamentul Relatii Externe, o pozitie care îmi permite să aplic multe din lecțiile învățate ca Young Leader în ultimele 5 luni. Implicarea la nivel înalt în proiectul Hai Acasă a fost de asemenea datorită programului Young Leaders. Nu pot să zic că am avut parte de ceva dificultăți în acest program.
Descrie-ne pe larg relația cu mentorii tai.
Relația cu toți mentorii a fost una foarte prietenoasă, deschisă și constructivă. Aveam multe întrebări, și la asta se așteptau și mentorii din partea mea, fiind pregătiți să îmi răspundă în detaliu de fiecare dată. Toți mentorii au avut grijă să mă simt binevenit în fiecare department și în ședințele lor, și făceau tot posibilul să mă țină la curent cu ce urmează să se discute, în același timp întrebând dacă am idei de adăugat. M-am simțit nu doar ca un mentee, dar și ca un coleg a cărui părere era luată în importanță.
Care a fost interacțiunea ta cu fiecare membru CD/mentor? Descrie-ne în cateva fraze fiecare experiență.
Prima dată am avut-o ca mentor pe Maria-Magdalena Manea, și a fost un început perfect fiindcă avea nevoie de ajutor cu Hai Acasă !, un proiect din care încă fac parte 5 luni mai târziu. Mi-a încredințat cu nădejde task-uri importante legate de acest proiect de la bun început, și a avut încredere că le pot duce bine până la capăt. Interacțiunile cu MM mi-au dat încredere că înscrierea în Young Leaders a fost o alegere excelentă!
A urmat luna de mentorat sub ochii lui Dan, perioadă în care am aflat cel mai mult despre cum functionează Liga, despre interacțiunile departamentelor, și cum împreună mențin în picioare organizația. În această lună am pus probabil cele mai multe întrebări (și am primit la fel de multe răspunsuri).
A treia lună am petrecut-o în Departamentul de Comunicare alături de Alexandra Sasu. Este evident că am avut parte de comunicare foarte eficientă din partea Alexandrei, ținându-mă la curent cu mulțimea task-urilor de care se ocupă departamentul. Această lună mi-a arătat cât de importantă este comunicarea pentru buna funcționare a organizației, atșt comunicarea cu voluntarii si membrii cât și comunicarea pe plan extern. Am și avut șansa de a o vedea pe Alexandra în acțiune pregătind tot ce ține de comunicare pentru Gală, no easy task!
În a patra lună, interacțiunea a avut loc cu mentorul de la Relații Externe, Adina Vințan. Departamentul Relații Externe se ocupă de un număr foarte mare de activități, și lucrează pe multe planuri, dar Adina a reușit să simplifice pe cât posibil procesele ca să le pot înțelege mai bine. Nu este ușor să explici tot ce ține de parteneriatele cu instituțiile publice, sponsorii, partenerii media, diferiții parteneri, ș.a.m.d., dar Adina a reușit să o facă într-un fel care m-a convins mai târziu să mă întorc în acest departament!
În ultima luna am avut plăcerea de a lucra cu Alina Bota în Departamentul Filiale. Cei mai mulți voluntari se găsesc în filiale, și, alături de Alina am învățat despre multele activități în care sunt implicate filiale din toată lumea, și cum fiecare reprezintă idealurile Ligii în țara respectivă prin diferite modalități. Alina mi-a explicat în detaliu planurile de viitor ale filialelor, și mi-a dat dovadă de importanța reprezentării Ligii în toate țările cu filiale și reprezentanțe active.
Dupa 5 luni de formare, te simti pregatit pentru o poziție de conducere în LSRS?
Vreau să spun că mă simt mai pregătit ca niciodată, și asta este sută la sută datorită programului de Young Leaders!
Ai recomanda acest program voluntarilor LSRS? De ce?
Cu siguranță aș recomanda acest program tuturor voluntarilor LSRS care vor să se implice mai mult decât în momentul de față, și care simt că au mai mult de oferit Ligii. Este un mod foarte bun de a afla despre toate activitățile și proiectele LSRS-ului, și o cale eficientă de a se pregăti pentru un viitor mai implicat în Ligă, poate chiar și pentru o poziție de conducere!
Cum ai califica în 3 cuvinte programul Young Leaders?
Informativ, practic și distractiv!
Ce ai vrea să le transmiți voluntarilor LSRS?
România are nevoie de oameni ca voi, cu dorința de a face ceva constructiv fără renumerație, de a ajuta alți tineri să acceseze educația care li se cuvine, și de a împinge România spre drumul cel bun. Tinerii sunt viitorul nu doar al României, ci al Terrei, și atunci când se implică cât mai mulți, viitorul arată mai bine, atât pe plan național cât și pe plan mondial. Noi nu suntem doar români, suntem și “citizens of Earth”, și avem datoria să arătam lumii valorile românilor, dar și să aducem înapoi în țară lecții universale. Cred că nu greșesc când spun că toți voluntarii, tineri care aleg să își folosească din timpul liber pentru creșterea și răspândirea valorilor Ligii sunt niște oameni excepționali, oameni datorită cărora speranța pentru un viitor mai bun crește exponențial. Tot înainte împreună!